Min guide till Barcelona

Äntligen är den här, min cityguide till Barcelona. Här kommer mina tips var du ska bo, vad du ska göra, vad du inte bör missa och var du kan njuta av härlig mat.

Bo

Jag bodde på Hotel Sixtytwo och det var ett helt fenomenalt hotell. Hotellet ligger i området Eixample, en minut från tunnelbanan och tåget till flygplatsen. Det är ett mindre boutiquehotell som har fantastiska balkonger, grym frukost och fri cava till alla gäster klockan 18.

Hjälpsam personal, bra storlek på rummen och som en jättebonus står de för portabelt fritt wifi under hela din vistelse i Barcelona.

Jag skulle rekommendera er att bo i kvarteren Eixample eller El Born, läs mer om Barcelonas stadsdelar här.

Göra

Spana in Gaudis alla fantastiska verk. Casa Batlló (här ovan), Sagrada Família, Park Güell, Casa Milà med flera. Att ställa sig i en milslång kö för att se dem på insidan tycker jag är onödigt, det räcker bra med att se dem från utsidan.

Besök stranden. Ta en förmiddag för sol och bad, läs en bok med tårna i sanden, spana in folklivet, ta en strandpromenad - helt beroende på årstid. Bra att känna till är att en del av stranden är nudiststrand så bli inte chockad om du går rakt in i nakna personer.

Gå vilse i El Born. Promenera utan mål, gå genom gränder som är som labyrinter, slå dig ned på en uteservering, besök de små butikerna och njut av den fantastiska arkitekturen.

La Rambla är något du bör se men inget att lägga extra tid på. Gatan är kantad av restauranger, gatumusikanter, butiker och oftast är det trångt, jättetrångt. Detta är ett turistmecka, här kostar maten dubbelt så mycket och ölen är utspädd med vatten så undvik att äta här.

La Boqueria är Barcelonas stora matmarknad som ligger längs med La Rambla. Här finns frukt, smoothies. skinka, fisk, bakverk, bröd och restauranger och barer. Jag älskar matmarknader och även La Boqueria men det var trångt. Se till att vara här tidigt på morgonen.

Shoppa. Passa på att handla på Zara, Mango, Primark och Pull & Bear som är spanska kedjor och där med väldigt mycket mer prisvärt än hemma.

Besök minst en takbar. Städer ska ses från ovan och Barcelona är inget undantag, ta hissen upp till en takbar när solen går ned för att njuta av solnedgång och utsikt. Jag rekommenderar 360 baren på Barcelo Raval Hotel, Grand Hotel Central och baren La Dolce Vitae på Majestic Hotel. Alla tre har fantastisk utsikt och pool.

Montjuïc är både ett berg och ett parkområde som ger en fin utsikt över staden. Dessutom finns en botanisk trädgård här, en härlig park och fina promenadstråk.

Äta

El Nacional. Flera restauranger under ett och samma tak. Finrestaurang, tapasbar, ostronbar och cocktailbar - jag rekommenderar tapasbaren där de har fantastiska charkbrickor extra allt.

Ät pintxos. Barcelona svämmar över av Pintxosbarer och jag älskar det här konceptet. Du beställer vad du vill dricka, tar en tallrik och förser dig med pintxos som står uppdukade i långa rader. Pintxos är baguetteskivor med olika typer av pålägg som ost, chark, fisk och när du ska betala räknar de bara antalet tandpetare som du har på tallriken. Vanligtvis kostar de 1€ styck och jag rekommenderar gatan Carrer Blai där pintxtosställen och uteserveringar avlöser varandra längs med hela gatan.

Alsur café. Detta ställe är fantastiskt för lunch och brunch, Barcelonas godaste avokadomackor, en lemonad som inte går av för hackor och hamburgare extra allt. Dessutom ligger stället på ett mysigt litet torg i El Born där man helst vill sitta kvar hela dagen.

La Heladeria Mexicana. Mexikansk mat och otrolig glass samt veganfika hittar du på detta hål i väggen ställe i Barceloneta. Läs om mitt besök här.

 

Utflykter

Vallromanes ligger ca 20 minuter från Barcelona och här ligger Mas Salagros Ecoresort. Ett sådant underbart ställe med Ancient baths där du kan ligga i varma pooler och saltvatten en hel kväll innan du äter en helt ekologisk middag.  Läs om mitt besök på Mas Salagros här.

Montserrat. Ett naturreservat med ett berg som har en fantastisk form. Här finns också ett munkkloster och en fantastisk omgivning 5 mil nordväst om Barcelona.

 

Att ta sig runt

Det absolut bästa tipset är att köpa biljetten T 10. Biljetten kostar runt 10€ och då får du åka 10 resor med buss, metro, spårvagn, pendeltåg och den gäller även på tåget till flygplatsen. Biljetterna är inte personliga så två personer kan dela på ett biljetterna som du kan köpa i automat vid någon tunnelbana. Biljetterna har samma system som i Stockholm, det vill säga du kan åka på samma biljett upp till 90 minuter och byta mellan olika färdmedel. Dessa 10 resor räcker gott och väl då Barcelona är en stad man går väldigt mycket i.

Från flygplatsen går det både buss och tåg som är väldigt prisvärda om man jämför med taxi.

Jag rekommenderar Barcelona till alla, vare sig du är ute efter sol och bad, storstad eller bara god mat och en paus från vardagen. Största fördelen är ju att det ligger så bra till och har ett bra klimat samt att det är lätt att ta sig till - ska jag hitta något negativt så är staden rätt så dyr.

Läs alla min inlägg om Barcelona här.