Vad bör du inte missa i Chiang Mai - läs Linneas tips

När jag flyttade från Stockholm till Chiang Mai 2007 lärde jag känna Linnea, som blev en vän för livet. Linnea bor kvar i Chiang Mai, vi ses varje sommar när hon är i Sverige och hälsar på och när vi varit i Thailand har vi mötts upp, antingen i Bangkok eller Chiang Mai. Hon är en utav de mest intressanta personer jag känner, pratar minst fyra språk flytande, har ett öga för inredning och är en väldigt fin vän att ha. Idag tipsar hon om sina smultronställen i Chiang Mai, som enligt mig är Thailands vackraste stad. Behöver jag säga att jag längtar tills vi åker dit i februari?

Berätta lite om dig själv, hur länge du bott i Chiang Mai och vad fick dig att flytta dit?

Jag är svensk, men född och till stor del uppvuxen i Thailand.  Som barn bodde jag i ett avlägset bergsområde nära gränsen till Burma där mina föräldrar startade ett biståndsprojekt bland Karenbefolkningen.  Som tonåring bodde jag i Bangkok och efter universitetsstudier i Skottland flyttade jag till Sverige.  Efter en lång och kall vinter bestämde jag mig för att flytta tillbaka till Thailand och är sedan 2005 bosatt i Chiang Mai med min man och våra två barn.  Just nu är jag mammaledig men jobbar annars för Sop Moei Arts, en verksamhet som har vuxit fram ur det ursprungliga biståndsprojektet som mina föräldrar startade och som numera inriktar sig på textilier, korgflätning och inredning.

När är bästa tiden på året att besöka Chiang Mai?

Jag tycker absolut att november - februari är bäst.  Svalt på morgonen och kvällen men ofta soligt och varmt mitt på dagen.  Mars - maj är de varmaste och torraste månaderna på året.  Chiang Mai drabbas även av smog då och många som bor här reser bort på grund av dålig luftkvalitet.  Regnperioden börjar i juni /juli och kan fortsätta ända in i oktober.  Fördelen är att det blir svalare och att naturen är fantastiskt vacker då.  Nackdelen är att det så klart regnar en hel del, sa att ligga och sola vid poolen är inte alltid aktuellt.

Nämn tre bra restauranger i Chiang Mai

Ginger & Café – De har både västerländsk och thailändsk mat och ligger bredvid butiken Ginger, så man kan passa på och spana in lite inredning, kläder och accessoarer i samma veva.  Centralt läge nära Thapae Gate. Läs mer här

Rustic & Blue – Det perfekta stället att äta frukost/brunch/lunch på om du befinner dig i Nimmanhemin området.  Allt är närodlat och de har en mysig trädgård. Spana in det här

Khao Mao Khao Fang -  Det här är en thailändsk restaurang med djungeltema som ligger ca 20 minuter utanför Chiang Mai.  Stora träd, fiskdamm, orkideer, vattenfall och många olika rätter att välja på.  Barnvänlig. Läs mer
 

Vad bör man inte missa i staden?

Chiang Mais kärna - utforska den gamla delen av staden innanför vallgraven.  Här finns många vackra tempel, tex Wat Chedi Luang, Wat Pra Singh och Teak templet.  På Prappoklao soi 2 finns även en mysig liten trädgård med terracotta statyer som är en del av butiken Ban Phor LiangMeun.    

Shopping - missa inte Sunday Night Market Walking Street på Rachadamnoern Road om du vill handla souvenirer.  Du kan också handla billigt på Warorot Market nere vid Ping floden eller helt enkelt bara insupa atmosfären på marknaden.  Vill du handla konst och traditionellt hantverk av lite bättre kvalitet så bege dig till Charoenrajd Road på andra sidan floden.  Här hittar du butiker, små konstgallerier och även restauranger och cafeer längs med floden.


Doi Suthep – det sägs att man inte har varit i Chiang Mai om man inte har besökt templet uppe på berget Doi Suthep och jag instämmer.  Vacker, slingrig väg uppför berget och fantastisk utsikt.


Spa upplevelse – det finns hur många spa och massage ställen i Chiang Mai som helst i alla prisklasser.  Jag väljer helst lite dyrare för att maxa upplevelsen men ibland kan en fotmassage för 200 Baht funka bra det med.  Jag gillar Miracle Spa och Oasis Spa

Finns det några barnvänliga ställen att hänga på?

Akvariet på Chiang Mai zoo - se länk

Nic’s Restaurant & Playground – den här restaurangen har verkligen satsat på hela familjen.  Menyn består av både västerländsk och thailändsk mat och de har en bra barnmeny och även barnstolar.  Dessutom har de en fantastisk lekpark i bambu som mina barn älskar. Läs mer här

Utflykt till Huay Tung Tao (se svar om dagsutflykt nedan)

Bra dagsutflykter från Chiang Mai?
 

Samoeng – Mae Rim Loop – Ett bra sätt att njuta av naturen och de fantastiska vyer som bergen kring Chiang Mai bjuder på.  Sträckan är på ungefär 10 mil och det finns många ställen att utforska på vägen om man vill fika eller äta lunch.  Hyr en bil eller boka en taxi för dagen.

Huay Tung Tao – Det här lilla naturreservatet ligger 10 km utanför Chiang Mai vid en liten sjö.  Fin utsikt över bergen från små bambuhyddor på vattnet och flera små restauranger med thai mat
 
Elephant Nature Park – se svaret nedan på frågan omturistfällor

Varför ska man välja Chiang Mai framför Bangkok eller en ö?
 

För mig personligen som inte är vare sig storstadsmänniska eller särskilt förtjust i strandsemester är Chiang Mai det självklara valet.  Jag älskar naturen, bergen, lannakulturen, maten och vänligheten hos lokalbefolkningen som jag tycker skiljer sig från övriga delar av landet.

Någon turistfälla man bör undvika?
 

Största turistfällan är elefantridning på trötta, överarbetade djur.  Är du intresserad av elefanter så rekommenderar jag istället ett besök på Elephant Nature Park.  Det kostar mer men då vet du att elefanterna mår bra och att dina pengar bidrar till parkens verksamhet.