En helkväll med Katalansk mat

Katalonien ligger, som ni säkert känner till, i Spanien. Närmare bestämt i Spaniens nordöstra hörn, mellan Medelhavet och Pyrenéerna. Största staden är Barcelona men där ligger också Tarragona och Costa Brava. Dessutom finner du några av världens bästa restauranger i just Katalonien. Och det var med fokus på maten som jag i veckan var på ett event här i veckan och fick både laga och äta denna speciella mat.

Vi fick börja med att följa tillagning av den perfekta paellan. Katalansk mat är rustik, det blandas kött och fisk hej vilt, det är mycket skaldjur, det smakar mustigt och de älskar sin vitlök och olivolja.

Gott var det och till detta serverades en aioli med så mycket vitlök att det brände i munnen.

Vi fick genomgång av råvarorna som odlas lokalt, består mycket av nötter, tomat, olja och går verkligen in under namnet medelhavskost.


Det bjöds på traditionella katalanska rätter som här, Pa amb tomàquet, bröd med tomatsås och kryddig korv. Jättegott!

Sedan var det dags att laga lite själva. Vi använde en mortel för att blanda mandlar, nötter, tomat, olivolja, salt, lök och chilifrukt till en härlig röra.

Små oliver skulle vara med.

Och rätten då? Jo sallad, toppad med vår röra och så oliver, fisk och olivolja. Om det var gott? Ja faktiskt och godast var röran som smakade nötigt med lite sting i.

Vi förflyttade oss till ett annat rum där vi fick en presentation om regionen och de riktiga kockarna skred till verket. Sedan blev det mingel med dryck och massor av smårätter. Det var musslor, sjögurka, tonfisk, kikärtor, cannelloni med anka, bläckfisk, svart ris och ja massor av mat jag aldrig smakat förr.

Och så dessa. Hej chokladhimlen. Mandlar med överdrag av mjölkchoklad, vit choklad, mörk choklad och kanel. De smälte i munnen!

Jag drack gott bubbel till min mat med det fanns både rött och vitt vin från regionen.

Och friterade små bollar till efterrätt. Gott det med - som alltid.

Och delar av mitt fina sällskap; Lisa, Peter och Helena (Freedom travel). Så himla härliga personer som jag lärt känns genom resebloggandet och älskar att umgås med dem!

Och hos Lisa fastande även jag på bild när jag går loss med morteln. En härlig kväll som gav mersmak åt ett besök i Spanien snarast möjligt.