Travel Thursday - Food walk med Taste Hungary i Budapest

I lördags blev vi bjudna av Taste Hungary på deras food-walk genom Budapest. En 4,5 timmes guidad tur genom Budapests mat- och vinutbud varvat med historia och intressanta möten. Vi var fem stycken som gick denna runda; jag, Ida, en matjournalist från Australien (hej drömjobb!), och två kusiner från Kalifornien varav en utav dem faktiskt bodde i Budapest. (Gud vad jag älskar alla dessa möten när man reser!) 

Vi träffades i Central Market Hall, Budapests största och äldsta marknad för en liten historielektion. Den har öppet varje dag utom söndagar och väl värt ett besök, både för shopping och för att äta. 

Vårt första stopp var i en bar(!) där det skulle drickas Unicum. Unicum är en stark, mörk, sprit, gjord på 40 olika örter som sägs döda alla bakterier och hjälpa till med matsmältning. Många i Ungern tar en hutt före frukost varje morgon, jag smuttade mest och kände att nej, inte värd att köpa hem. Beskt och medicinliknande.

Hutten kompletterades med Ungerns paradrätt, langos. Och nej det där med svart rom måste ha uppkommit på Vattenfestivalen för här var det creme fraiche, vitlök och ett kilo riven ost som gällde. Gott i två tuggor sedan ganska så mättande. 

På bilden (ovan) ser ni vår fina guide som var grym; kunde allt om ungersk mat och historia samt pluggar vin-tillverkning vid Budapests universitet.

Lektion i grönsaker. 

Pickles - ett måste i Ungern. Här riven vitkål men vi fick också testa blomkål, minimeloner, gurka och paprika. 

Mejeristopp med goda ostar, bondens egen yoghurt och ost med chokladöverdrag.

Ungern har också hur mycket salami som helst; vi fick smaka 4 olika sorter samt tunga (närmast i bild). 

Efter allt detta ätande tog vi en promenad i kvarteret och stannade till hos ett familjeföretag som gjorde tryfflar med hallonsmak - ljuvligt! 

Och så här ser en typiskt ungersk lunch ut; lammkorv, grillat kött, anka, potatis, kål, kycklinggryta, pepparrotoch en hel del annat som inte kom med i bild.

Efterrätten intogs på café Auguszt - ett anrikt café mitt i smeten. Vi fick prova tre traditionella tårtor. Gudomliga att titta på men smakade faktiskt inte så mycket. 

Och när tiden började rinna ut satte vi oss utomhus på en vinbar, smakade på tre ungerska viner, fick massor av tips om Budapest och dessa 4,5 timme kändes mer som 10. Vi fick uppleva massor, smaka på hela Ungern och detta är något jag verkligen kan rekommendera. Tack Taste Hungary för en härlig dag och ni hittar turen vi gick här på Culinary Walk Taste Hungary. Ni kommer inte att ångra er (eller gå hungriga)!