Restaurangtips i Budapest - Csalogány 26

Vi anlände ett regnigt Budapest vid fredag lunch men efter incheckning och lunchhäng slutade regnat att falla och tog en långpromenad genom stan. Sedan gick vi tillbaka till hotellet för att piffa till oss, det var nämligen dags att prova Csalogány 26, en restaurang som vi fått rekommenderad. 


Jag drog såklart på mig en svart stass och så bar det iväg till Buda-sidan. Csalogány 26 ligger på en gata med samma namn, ser inte mycket ut från utsidan men oj vilken mat de serverar! Vi valde att äta 4 rätters meny som sedan blev till 6 och till varje rätt serveras ett ungerskt vin. 

Jag började med en färsk getost toppad med basilika och en stark röra. 

Följde upp med makrill och sötpotatisbakelse. 

Rätt nummer 3 fick bli en tonfisk med palsternackspuré. 

Finaste sällskapet kvällen till ära - Ida. 

Ida valde det som jag själv aldrig vågade, gåslever med polenta men nja vi tyckte båda två att det var inte ens sådär gott. 

Maträtt 4 fick för min del bli en biff med sparris och vårlök. 

Jag avslutade med jordgubbssorbet och rabarberkompott. 


Vinet var, kvällen igenom, väldigt gott och den här personen berättade en historia om varje vin vi fick prova - enormt kunnig på varenda druva och distrikt i Ungern! 


Och innan vi lämnade stället fick vi en efterrätt extra, färsk fårost med kola, chokladpralin, marshmallow och olivoljetryffel.Annorlunda. Jag behöver väl inte nämna att vi rullade ut härifrån? 

Detta ställe kan jag verkligen rekommendera om du besöker Budapest men boka bord innan! Som en extra bonus kostar det knappt något alls med svensk mått mätt. Vi betalade ca 350 kr per person för 6 rätter och vin - vill inte ens tänka på vad det hade kostat i Stockholm. 

När vi kom ut från restaurangen och ned till Donau möttes vi av denna utsikt och bestämde oss för att gå hela vägen till hotellet. Längs vattnet, över kedjebron, över Pest och slutligen hem. 

En promenad på över en timme var precis vad vi behövde för att smälta maten och landa i denna fina, fina stad.