lång resa



I måndags gick mitt visum ut och jag behövde förnya det i Burma, Maesai. För en gångs skull hade jag varit förutseende och bokat en tripp genom en resebyrå, en minibuss skulle ta mig ända till gränsen och tillbaka på 9 timmar. Klockan 07:00 var det upphämtning utanför deras kontor och där stod vi och väntade. Mycket trötta men ändå på bra humör för detta skulle gå mycket snabbare än sist vi gjorde vår visa run. Klockan 08:00 var jag inte lika glad när jag fortfarande stod och väntade på minibuss. Försökte ringa det telefonnr som stod på kvittot men det ledde till en avstängd mobil.







Visumet gick ut samma dag och för att slippa böta måste vi ta oss till Burma på ett eller annat sätt. Slängde oss på vespan och åkte mot busstationen. Hade tur och fick de sista platserna med bussen som skulle gå 09:30. Biljetterna med direktbuss från Burma till Chiang Mai var dock slut men chansade på att det skulle finnas alternativa bussar uppe i Maesai. För en gång skull förfrös jag inte på bussen av ACn då det är varmare ute nu. Kom fram till Burma vid 14:00.

Bussresan tog tid, någon fick gå av som inte hade ID kort med sig, någon låste in
sig på toaletten vid varje poliskontroll etc.Från busstationen hoppade vi på en songthaew som tog oss till gränsen. Väl där inne var det inga problem, fick stämplar, köpte lite brända dvds och åt fried rice. Tog en songthaew tillbaka till busstationen och kom med en buss till Chiang Rai vid 17.

Chiang Rai ligger ca en timme från Burma och sedan är det 3 timmar kvar till Chiang Mai. Bussen var väl från 50 talet och det fanns sittplatser för ca 20 pers och jag lovar att det var minst 60 personer på bussen halvägs till Chiang Rai.



Ordet fullt finns inte här. Vill man åka med så ska man få göra det. Bara att pressa på hårdare, hänga halvvägs bakom bussen eller ut genom ett fönster. Vid 18:30 var bussen framme i Chiang Rai och får då reda på att det finns inga bussar till Chiang Mai förrän nästa morgon.











Nu är inte mitt humör på topp men gör det bästa av situationen... Bokar biljett till 06:30 bussen nästa morgon och går för att leta reda på ett guesthouse. Hittar ett för 30 kr och det är något av det sunkigaste ställen jag bott på någonsin. Påminde mig själv många gånger att jag bara skulle sova där en natt och aldrig mer besöka stället. Kvällen blev dock mycket
trevligare när jag såg ett mandarin träd och fick äta makaroner och köttfärssås på skandinaviskt café. Stupade ner i den äckliga sängen vid 22 och somnade omedelbart.






05:30 var det äntligen dags att lämna sunkhaket bakom mig och gå ut i ett mörkt Chiang Rai. Blev nudelsoppa till frukost och 06:30 rullade nästa 50-tals buss ut ur Chiang Rai och på väg mot Chiang Mai. Solen gick upp vid 07 och måste erkänna att det var ganska mysigt att åka buss sådär på morgonkvisten. Kom hem vid 10 och var lagom trött efter en resa som blev förlängd med 18 timmar.

Dagen efter gick jag med bestämda steg mot resebyrån som inte hämtade upp oss. Fick svaret att de hade letat efter oss men inte hittat oss. Efter mycket dividerande fick jag mina pengar tillbaka och slutet gott allting gott