Weekend i Barcelona med poker och kultur

 Enligt branschnyheter förväntas den globala flygindustrins omsättning fortsätta peka uppåt under 2024. Nettovinsten för industrin beräknas öka till 245 miljarder kronor enligt beräkningar som gjorts av IATA (International Air Transport Association). Om man jämför med motsvarande siffror från juni 2023 innebär det en fördubblad vinst. Dessutom rapporteras om att det efter en lång tid av prishöjningar blir billigare att flyga igen. CNN nämner exempelvis att priset på flygresor i USA nått det lägsta på 15 år och att det nästan är lika billigt att flyga som det var 2009. Det återstår att se hur priserna artar sig i Europa framöver. Vi ser dock hoppfullt på flygindustrins svängningar och bjuder på ett inlägg om en weekend i Barcelona med poker och kultur

Poker och glamour

 Många pokerturneringar äger rum helt och hållet på webben nuförtiden på digitala sajter för poker online som dök upp för cirka 20 år sedan. Det var nämligen runt 2000-talets början som övergången från helt och hållet landbaserade pokerrum till digitala pokerrum (som komplement) ägde rum. Idag existerar bägge alternativen parallellt vilket innebär att den som är ute efter socialt umgänge, glamour och spänning i form av poker-events hamnar helt rätt i Barcelona. Casino Barcelona ligger vid Carrer de la Marina precis intill strandpromenaden och i ett livligt område med nattklubbar och restauranger. Här har stora pokerturneringar som World Poker Tour huserat och anläggningen är känd för att regelbundet stå värd för både mindre och större turneringar. Här finns även barer och restauranger och en fullspäckad eventkalender som är värd att hålla koll på inför ett besök. 

 Arkitektur i världsklass

 Den katalanska arkitekten Antoni Gaudi är något av en nationalklenod i Katalonien och Barcelonaborna hyser en särskild stolthet för hans verk. Casa Batllo mitt i de centrala delarna av Barcelona (på Passeig de Gracia) är ett av Gaudis mest kända mästerverk. Byggnaden känns igen dels av de köer som brukar ringla sig långa utanför året om, och dels av dess böljande, unika former som särskiljs av Gaudis moderna- eller art nouveau-stil. Invändigt är Casa Batllo prytt av kreativa detaljer, färger och former med bland annat mosaik. Är man intresserad av historien bakom byggnaden (den uppfördes ursprungligen på uppdrag av aristokraten Josep Battló som var verksam inom textilindustrin) rekommenderas en guidad tur. 

Urbana sevärdheter 

Barcelona är en stad som är perfekt att utforska till fots och via det välfungerande tunnelbanenätet. Några områden som är värda ett besök är trendiga El Borne med sina trånga medeltidsgator som kantas av charmiga barer, kläd- och inredningsaffärer, och caféer. Ett stenkast bort ligger pampiga kyrkan Santa Maria del Mar och Picasso-muséet som innehåller många av den spanska konstnärens kända verk. Ett område som är lite mer hippt och råbarkat är El Raval som bjuder på konst, skejtkultur och surrigt folkliv. Här huserar Barcelonas museum med modern konst, bohemiska barer och street art. I närheten finns även Boquerian som är en typisk marknad med färskvaror som skaldjur, frukt och grönt. Avslutningsvis rekommenderas att man strosar i området Barceloneta där Barcelonas mest kända strand ligger. Området som brukade husera fiskarbostäder är idag ett eklektiskt och välbesökt område med restauranger, glassbarer och gatumusikanter. 

 Bubblare

Barcelona är förutom poker och glamour känd för gastronomi och shopping i världsklass. För mer folklig shopping i budgetklassen kan man utgå från Plaza Catalunya och besöka kedjor som Zara och Bershka. För exklusiva designermärken som Loewe, Valentino och Gucci rekommenderas avenyn Passeig de Gracia där lyxiga butiker kantar gatan. Matmässigt rekommenderas att man testar katalanska versioner av typiska spanska rätter, däribland fideuá som är som en paella men gjord med nudlar istället för ris. Till efterrätt beställer man förslagsvis en crema catalana som till viss del liknar crème brûlée och som har en krämig konsistens med ett krispigt skal av kola. Avslutningsvis bör nämnas att man inte behöver hålla sig till katalansk gastronomi när man besöker Barca. Här finns allt från Asian Fusion till fransk bistromat och fine dining att hämta för den som är ute efter variation. 


Inlägg i samarbete med partner