Att besöka Eskilstuna

Eskilstuna är en svensk stad som tyvärr ofta hamnar lite i skymundan. Tänker man på städer som är välbevarade och som bjuder på fin arkitektur så kanske det främst är Stockholm, Visby eller Kalmar som många tänker på allra först.

Men Eskilstuna har en mycket intressant historia, samt vackra byggnader som är ett måste att besöka om man uppskattar fina byggkonstruktioner och en trevlig miljö att spendera dagen i. Framför allt tätorten Torshälla som är en del av Eskilstuna kommun har en historia som sträcker sig tillbaka till 1300-talet.

Letar man också efter en mysig stad att övernatta i bör man verkligen kika lite extra på Eskilstuna. Det finns en mängd privata lägenheter att hyra i Eskilstuna, tillsammans med mindre hus som passar bra om man reser med vänner, familj eller behöver mer utrymme för sig själv. På bostadshub.se, kan man enkelt jämföra olika alternativ och vad som är ledigt under sin inplanerade datum.

Varför ska man besöka Eskilstuna?

Så varför bör man då planera in ett besök till just Eskilstuna? Alla besökare kommer att uppskatta lite olika delar av staden och det faktum att det här finns någonting för alla besökare är en anledning i sig att välja Eskilstuna till nästa inbokade semester eller om man letar efter en weekendsemester där man kan vila upp sig.

Men det är just den vackra stadskärnan och den gemytliga känslan som Eskilstuna bjuder på som lockar flest besökare. Här kan man promenera runt bland historiska byggnader som har haft stor betydelse för Sveriges tillväxt. Om vädret tillåter rekommenderar jag också att sätta sig vid en trevlig uteservering vid vattnet.

Eskilstuna fristad grundas

Eskilstuna toppar inte listorna över Sveriges äldsta städer. Men även fast Eskilstuna historiskt kanske inte har funnits med i bilden särskilt länge, om man jämför med andra svenska städer, är staden väldigt välbevarad och många äldre delar av staden är i princip orörda.

Eskilstuna fristad grundades år 1771 genom ett riksdagsbeslut. Under 1800-talet fick tillväxten av Eskilstuna en rejäl skjuts och blev början på den industristad som man kan se idag. Innan och under andra världskriget så var det också många kvinnor som fick jobberbjudanden eftersom många fabriker blomstrade.

Torshälla och guidade turer

Torshälla är en tätort i Eskilstuna kommun som grundades för mer än 700 år sedan. Detta innebär att Torshälla räknas som en av Sveriges äldsta städer och här kan man boka in en guidad tur. Under turens gång får man lära sig mer om den historiska betydelsen från förr till dagtid och är mycket uppskattad, eftersom det också har påverkat Eskilstuna historia och uppbyggnad.

Rademachersmedjorna - från 1600-talet

I den äldre delen av Eskilstuna kan man besöka Rademachersmedjorna, som användes under 1600-talet. Idag används det för olika event, men man kan också besöka friluftsmuseet och den mindre hantverksstugan med verk från hantverkare i området.
Vill man se mer av hur Eskilstuna såg ut förr i tiden, så är Rademachersmedjorna ett måste att inkludera på listan över aktiviteter som man vill hinna med under sin vistelse.

Aktiviteter i Eskilstuna för hela familjen

Men även om man inte vill spendera hela dagarna med att gå på museum och lära sig mer om stadens historia, kan man mellan dessa aktiviteter och spännande sevärdheter också fördriva tiden med andra saker. Eskilstuna är en bra stad att besöka även om man reser med barn, eftersom man kan varva lärorika rundturer genom stadens gator med ett besök till Parken Zoo, simhall eller ett mysigt café.

Vackra promenader i stadsområdet

Eskilstuna är utvecklat för att vara en modern stad, med smarta lösningar som också är väldigt handikappanpassade. Därför kan man enkelt ta sig fram med olika färdmedel, kollektivtrafiken fungerar bra och det är väldigt fint att bara strosa genom staden oavsett när på året man är på besök.

Parken Zoo

Eskilstuna och framför allt Parken Zoo är ett populärt val för barnfamiljer. Trots en hel del blåsväder kring denna nöjespark, så är det trots allt ett mycket trevligt sätt att fördriva tiden i staden på och då framför allt om man har yngre personer med i resesällskapet.
Framför allt om vädret är fint så kommer alla i sällskapet att älska att lära sig mer om de olika djur som man kan se på väldigt nära håll. Flera exklusiva djur finns också, som man inte kan se på andra zoo i landet.

Så oavsett om man letar efter en stad att vila upp sig i, eller om man vill lära sig mer om den svenska historien så är Eskilstuna ett måste att besöka. Planera tidigt och hitta rätt boende som passar sällskapet man reser med är A och O för den allra bästa vistelsen!

Inlägg skrivet tillsammans med partner