Resa utomlands – 7 grundläggande säkerhetstips inför resan

Att resa är något som de flesta älskar att göra, men många har också oro inför resan – med all rätt! Om det väl händer något på din resa, som t.ex. att du blir sjuk, rånad eller bestulen på något så kan resan sluta på ett mindre trevligt sätt. 

Att vara trygg och säker när du reser är viktigt, och minst lika viktig är din cybersäkerhet. Det finns flera saker du bör tänka på inför resan. Nedan finner du 7 tips du kan använda dig av för att göra din resa utomlands så säker som möjligt. 



1. Använd alltid VPN på din dator

Att använda ett Windows VPN på din bärbara dator och/eller telefon kan vara din räddning. Många cyberbrottslingar snappar upp dina uppgifter för att du exempelvis loggar in på ett offentligt wi-fi. Om du inte använder ett VPN kommer bedragarna kunna se din IP-adress. 

Risken finns att någon kommer åt personlig data och du kan utsättas för en cyberattack. 


2. Håll familj och vänner uppdaterade



Om något skulle hända dig är det viktigt att dina nära och kära vet var du befinner dig. Var alltid noga med att berätta för någon var du är, lämna gärna telefonnummer till det hotell du bor på, eller annan typ av kontakt som de kan använda om de är oroliga för dig. 

Ett tips är att dela din plats med dina närmaste, på så sätt kan de se exakt var du befinner dig på en karta. Om du reser med vänner, så dela deras kontaktuppgifter med dina närmaste, ifall du skulle bli av med din telefon eller få slut ström. 


3. Kopiera viktiga dokument



När du reser är det bra att ha med sig kopior på alla dokument du har med dig på resan, ifall ditt bagage skulle komma bort eller annat. Dokument som du kan se till att ha med ett par kopior på är dina biljetter, ditt pass, sjukintyg eller annat som är viktigt. 



4. Klä dig inte som en turist



I många länder är det turister som blir lurade, både genom att få betala mycket dyrare för olika saker, men också genom stölder från ficktjuvar. Det bästa du kan göra är att försöka smälta in så mycket som möjligt med omgivningen för att inte locka till dig några tjuvar. 


5. Var medveten om din omgivning



Det är viktigt att du tänker på att alltid vara medveten och känna av din omgivning. Lämna inte dina värdesaker någonstans och håll alltid koll på var du har allt. Lär känna människor och ha trevligt, men om du känner dig obekväm i någon situation, lyssna då på din magkänsla. 


6. Lär dig mer om landet du ska resa till innan resan



Att turister blir lurade är mer en regel än ett undantag på många platser, särskilt i länder som lever på turism. En bra idé är därför att läsa olika reseforum och se efter vad andra skrivit angående platsen du ska åka till. Många gånger är försäljarna mycket påstridiga, det kan därför vara skönt att veta vad saker brukar kosta så att du inte blir lurad. 


7. Lås in dina värdesaker



Om du ska resa långt och har med dig värdesaker, är det bäst att skaffa dig en väska som går att låsa. Detta är också mer tryggt för dig när du lämnar hotellet. Du kan då låsa din väska när du går från rummet för att minimera riskerna ännu mer för stöld. Detta är också bra ifall din resväska skulle komma bort då det är svårare att komma åt innehållet om väskan är låst.

In collaboration with Ulrike Niemann. Freelance blogger, a cyber security consultant, and a marketing manager