Tällbergsgårdens Hotell

Vi var i Tällberg två nätter och bodde på Tällbergsgården, kanske har de Tällbergs finast utsikt? Dessutom kändes det väldigt genuint, långt ifrån stora kedjor och väldigt personligt. Det kommer bli otaliga bilder i detta inlägg men det går liksom inte att sluta fota i dessa miljöer och när kvällen bjuder på årets solnedgång.

tällbergsgården_barn.jpg
Tg_soffa.jpg
tg_sunset.jpg

Rummen på Tällbergsgården

Hotellet ligger i en gammal gård där rummen är utspridda i olika gårdar. Det finns bara 30 rum vilket gör det lite mindre, lugnare och mysigare. Vi bodde i ett familjerum eftersom vi är fyra personer, där det fanns en dubbelsäng och en stor bäddsoffa som bäddades ut till barnen. Dessutom hade vi en uteplats med en helt magiskt utsikt över Siljan. (Tips: Vi bodde i rum 31. ) Det finns också sviter med eget bubbelbadkar och öppen spis - perfekt för vintern tänker jag.

Rum_005-1024x651.jpg
tguteplats.jpg
tg_hus.jpg

Det finns stora sällskapsytor att hänga på i huvudbyggnaden, fina soffgrupper i små mysiga rum.

tg_inne.jpg
tällbergsgarden.jpg

Tällbergsgårdens läge

Oslagbart! Tällbergsgårdens restaurang (både inne och utedelen (har en makalös utsikt över Sljan, berg, röda stugor och ängar. Det är gångavstånd till allt i Tällberg som caféer, små butiker, kaffestugan och badplatsen med brygga. Det finns fina promenadstråk och Tällbergs bästa utsiktsplats ligger precis intill hotellet - vilket säger en del om läget.

tg_hast.jpg
tgutsikten.jpg
tg_kvallsljus.jpg

Restaurangen och Maten på Tällbergsgården

Vi åt middag båda kvällarna på hotellet - det var enklast så då vi reste med vänner och barn i ålder 2 till 10 år. Perfekt att göra aktiviteter under dagen och sen komma tillbaka på hotellet och slippa leta restaurang med hungriga barn. Det finns gott om sittplatser både inne och ute så ingen risk för trängsel.

tg_matsal.jpg
tällbergsgarden_restaurang.jpg

Hotellets restaurang heter Johanssons och har stor uteservering runt hela huset med härlig utsikt. De serverar mycket lokala råvaror och vi provade pilgrimsmussla, råbiff, röding och ryggbiff - allt höll hög kvalité. En kväll åt jag också en sanslöst god rabarberefterrätt (se sista matbilden). Till barnen kunde allt på menyn göras till barnportioner samt att de hade specialrätter som köttbullar, spaghetti med köttfärsås etc Före maten serveras hembakt bröd och dessa små bruna minilimpor behöver jag lära mig baka själv - de smälter i munnen!

Ett tips är att prova det lokala ölet från Tällberg också.

tgbrod.jpg
tg_röoding.jpg
tg_rest.jpg

Frukostbuffé står uppdukad i matsalen från 08 men denna sommar ber man alla gäster boka tid för frukost så det inte blir för trångt kring maten. Frukost bestod av ägg, bacon, korv, nybakat (och ljuvligt ljummet) bröd, yoghurt, flingor, pålägg, färsk frukt och självklart också messmör. Allt inramat i en härlig Dalarna-miljö med levande ljus och kaffe i kopparkanna.

tg_ljus.jpg
tg_frukle.jpg
kaffe_tall.jpg
tg_rum1.jpg
tg_utomhus.jpg


Spa på Tällbergsgården

Tällbergsgården erbjuder spa hos deras systerhotell Åkerblads. Det kostar 95 kr för vuxna och 45 kr för barn - och ja barn är välkomna varje dag utom lördagskvällar. Spa-delen består av en större pool, en barnpool och två varma bubbelpooler samt bastu. Jag och Älva var där någon timme en dag när det kom en regnskur och det räckte bra det är inget spa man spenderar en halv dag i, varken som vuxen eller barn.

IMG_4370.jpeg

Resa med barn till Tällbergsgården

Tällbergsgårdens hotell är väldigt barnvänligt utan att bli kaos. När vi var där var det vi och ett till sällskap med barn men det var verkligen inget problem att ha barn med sig. Det finns en lekhörna vid receptionen med leksaker och böcker samt ett helt skåp med sällskapsspel i ett av de gemensamma rummen. I restaurangen finns målarpapper och kritor att roa sig med innan maten kommer och i källaren finns biljardbord. Det går också att låna kubb, krocket och cyklar.

Utanför hotellet finns en stor äng där våra barn sprang omkring på kvällarna och lekte, letade gräshoppor och gjorde kullerbyttor.

tg_angbarn.jpg

Vi tog med barnen till badplatsen och campingen där de kunde bada i Siljan och leka på lekplatsen, tar ca 10 minuter att gå. Även Bagarstugans café nära Tällbergsgården har en lekplats och missa inte våfflorna vid Holens kaffestuga 5 minuters promenad från hotellet. Vill man bada i pool kan man låna poolen på Hotell Gyllene Hornet.

Här är mina bästa tips att göra med barn i Tällberg, Rättvik och andra närliggande städer.

tg_sjö.jpg
bijard.jpg
vallmo.jpg
tällbergsgården_kväll.jpg
tgrosor.jpg
tgang.jpg
tgbarnang.jpg
tg_cykel.jpg

Efter dessa bilder behöver jag inte berätta varför jag tycker ni ska åka till Tällberg i sommar va? Vi hade två fantastiska dygn, barnen ville stanna längre och det ville även vi vuxna kan jag meddela. Att bo med den här utsikten är terapi för kropp och själ!