Fotoutställning, tåg och krisen i resebranschen

Den senaste tiden har det hänt så mycket i mitt liv att jag knappt hunnit blogga. Här är lite av allt härligt som hänt, det som är mindre härligt lämnar vi för stunden.

Jimmy Nelson på Fotografiska

Jag hade turen att förra veckan får träffa Jimmy Nelson och titta på hans nya utställning på fotografiska, Homage to Humanity. I 20 år har han besökt och fotat olika kulturer på olika platser i världen och bilderna är magiska! I den här nya utställningen kan du med hjälp av hans app kastas rakt in bildernas värld bland renar i Sibirien och dans i Papua nya guinea. Utställningen pågår 20 september - 1 december och jag tycker verkligen du ska gå och se den! Varning för reslust! Här kan du läsa mer.

public.jpeg
public.jpeg

Boken Ta tåget

Per J Andersson, grundare till tidningen Vagabond (och som jag faktiskt tågluffat med) har släppt en ny bok, Ta tåget. Jag och Annika var på hans releasefest på Östra station och fick höra på trenderna kring tåg, hur det är att tågluffa i USA, Indien och i Europa plus att det bjöds på både högläsning och musik. Trots att jag flyger så älskar jag att åka tåg också. Drömresor med tåg är genom Vietnam, Harry Potter tåg i Skottland och tåg genom Schweiz och Österrike!

public.jpeg

Resfeber

Idag åker jag till Boston - tjoho! Jag har inte rest lika mycket i höst som jag brukar vilket leder till mer pirr i magen när det äntligen är dags och jag älskar det! Det ska inte vara slentrianresande - den ska vara en unik upplevelse varje gång! Pirret består också till viss del av flygnervositet men jag ska ta mig igenom det! Jag trodde ju att Boston skulle bjuda på höstlöv vi den här tiden men det är tydligen 28 grader så bara att packa sommarkläder istället!

Krisen i chartervärlden

En kan tro att jag som inte jobbar för Ving utan annat bolag jublade i måndags när Thomas Cook gick i konkurs. Så var inte fallet. Det är djupt tragiskt för alla fina personer som jobbar där, det är en era som går i graven och konkurrans är bra för marknaden. Och jag kan exakt sätta mig i deras situation. Nu flyger Ving igen och det är jag glad för, den nordiska delen går ju bra och att den ska lida för att England inte reser är tråkigt. Men det är också en tragedi för alla på destination, hotell och restauranger.

Till skillnad mot vad andra säger så tror jag inte att tåg hade räddat Thomas Cook. Eller andra typer av resor. Visst reser folk mer på egen hand men många bokar också charter, det handlar mer om flexibla lösningar att personer gör väldigt många olika typer av resor på ett år. Dessutom har England och Tyskland fortfarande många fysiska butiker som äter pengar, något som togs bort i Sverige för väldigt länge sen. Sverige och Norden ligger långt fram när det gäller det digitala och anpassade till en digital värld. Men sen är det ju det självklara, hur kan man konkurrera när andra flygbolag erbjuder flyg för 99:-? Det är för billigt att resa (också om vi se till klimatet) och jag tror priser måste regleras på något sätt?! Det är inte rimligt att det är billigare att flyga med familjen till London än att åka tåg till Göteborg.

Men vi ska också komma ihåg att det är inte bara charter som har motvind. Många flygbolag kapar rutter från Sverige till världen just nu, det ändras flygtider fram och tillbaka och flyg ställs in och hotell har det tufft (även i högsäsong) att fylla sina platser.

public.jpeg