Vagabonds resebarometer och mina tankar

Idag började jag dagen på Medelhavsmuseet och åt en god frukost samtidigt som tidningen Vagabond med redaktör Per J Andersson i spetsen presenterade årets resebarometer.

FullSizeRender.jpg

Resebarometern är en undersökning som Vagabond gjort tillsammans med ERV (Europeiska Reseförsäkring. Det är Sveriges största resevaneundersökning där enkäter skickats ut till 6500 personer och 54% svarade. Av de 54% hade ca 2000 personer rest utomlands på en privatresa.

2018 blev året då flygskam, valutaras och värmebölja fick färre att resa utomlands. Trots att antal resor minskade spenderade vi mer än någonsin på utlandsresor - hela 195 miljarder kronor.

Hur och Var reste vi 2018?

Som vanligt toppar Spanien (tänk Mallorca, Kanarieöarna, Barcelona, Malaga, Madrid), följt av Danmark, Tyskland och Grekland. Landet som ökar mest är Turkiet och Kroatien tappar mest turister. 65% av de som reste flög till sin destination och enbart 3% tog faktiskt tåget. Det ska bli väldigt spännande att se dessa siffror nästa år!

58% som reser väljer att bo på hotell och bara 6% bor i hus/lägenhet (till exempel Air bnb). Många vill göra någon aktivitet på semestern, de flesta reser i juli och är delaktiga i val av resmål, äldre reser väldigt mycket mer än tidigare.

FullSizeRender.jpg

Hur reser vi 2019?

På frågan hur man kommer förändra sitt resande 2019 svarar hela 35% att de kommer göra färre resor utomlands och 32% anger att detta är på grund av miljöskäl. Per J Andersson spår att tåg kommer att växa lavinartat när bokningsflödet blir enklare. Han tror också att vi kommer besöka våra grannländer i Norden samt Polen och Tyskland i mycket större utsträckning.

Mina tankar

Att utlandsresorna minskade 2018 tycker jag inte alls är förvånande då vi hade en sommar med över 30 grader i nästan 3 månader. Jag tror resultatet hade varit helt annat om Sverige hade haft 15 grader och regn juni, juli och augusti.

Jag tror också att det är lätt att säga att “jag kommer flyga mindre” tills du sitter där på din semester en dålig svensk sommar - men jag kan ha fel. Tåg kanske ökar bland äldre men jag har svårt att se att småbarnsföräldrar tar sin tre barn under 6 år på tåget ner till Grekland i juli. I en annan undersökning jag såg nyligen lider vi inte brist på pengar när det kommer till resor utan tid. Och då har jag svårt att se att du lägger många semesterdagar på just resan till resmålet. Jag tycker också debatten blivit väldigt svart eller vit mellan tåg och flyg, vi får inte glömma att många också åker bil, husbilar skjuter i höjden och båt växer.

När det kommer till boende tror jag att hotell kommer öka ännu mer. Man vill bo på ett koncept, hotellet är ibland viktigare än själva resmålet och man vill ha semester på riktigt. Jag tror att Air bnb tyvärr skjutit sig själv i foten då prissättningen är uppåt väggarna på sina håll.

Jag hoppas flygresorna fortsätter gå ned för miljöns skull men jag hoppas inte man väljer bort världen för det. Jag har själv nästan helt slutat flyga till våra nordiska länder för jobb utan vi kör mycket skypemöten istället.

Vad tror du om 2019?

aegeanbluepool.jpg