Att resa runt på Kreta

När jag var på Kreta hade vi bil och reste runt väldigt mycket. Här är mina smultronställen som jag inte tycker ni ska missa om ni reser runt på härliga Kreta.

Guldkorn på Kreta

 

Missa inte dessa ställen på Kreta

 

Strosa i Chania, Kreta

chania1.jpg

Chania kan vara Kretas finaste stad. Här bor 65 000 invånare och det är Kretas näst största stad. Strosa i gamla stan, besök saluhallen, njut av solnedgången i hamnen och ät god grekisk mat. Två av mina favoritrestauranger är Ginger Concept, Oinoa och Xani.

Restaurangtips Chania
chania4.jpg
Chania Kreta
chania3.jpg
chania6.jpg

 

Besök Falassarna, västra Kreta

falassarna2.jpg

Falassarna ligger på västra Kreta , 50 minuter från Chania, och räknas till Kretas vackraste stränder. Stranden är nära 3 km lång, vattnet är turkost och klart och sanden vit. Det finns härliga restauranger längs med hela strandremsan. Det kan vara blåsigt på denna sida av Kreta så ett tips är att åka hit om det är vindstilla i Chania, blåser det i Chania blåser det mycket mer här.

falassarna1.jpg

 

Lugna Plakias på södra Kreta

plakia.jpg

Plakias ligger rakt söderut från Rethymnon (ca 45 minuter) och det är här du hittar lugnet. Några restauranger, ett par hotell, tomma stränder och klart vatten. Mirthios och Selia är två små byar precis bredvid där du har fantastisk utsikt över hela bukten. Det finns både sten- och sandstrand här. Är du på Kreta på hösten och det blåser i Chania och Rethymnon kan du åka hit till södra sidan där det då är betydligt lugnare och mindre vågor.

plakias1.jpg

 

Kretas hippiestrand Matala

matalaboat.jpg

Matala eller hippiestranden som den också kallas är en 300m lång strandremsa som kantas av restauranger och barer. Från Rethymnon tar det ca 90 minuter hit. Vid ena kanten ligger en klippformation av sandsten med grottor där det sägs att hippies bodde på 60-talet. Stranden har blå flagg vilket betyder att den är ren och har bra vattenkvalité. Mittemot sandstensgrottan på den andra kortsidan ligger Hakuna Matata där du kan äta eller dricka, slappa i hängmatta, titta ned på fiskebåtarna och det klara vattnet. Precis ovanför strandremsan finns en gågata där de säljer så god juice, ett litet torg och mysfaktorna är hög.

matala1.jpg
juice.jpg
juice2.jpg

 

Fyll på med vatten i Spili

lejon.jpg

Spili (30 minuter från Rethymnon) är en liten by som är hur gullig som helst. Kring det lilla torget finns fontänen med lejon som sprutar vatten. Vattnet håller alltid 13 grader, är det renaste du kan hitta på Kreta och rikt på järn så fyll upp din vattenflaska! Byn är för övrigt väldigt grön med en flod som flyter igenom södra delen.

spili1.jpg

 

Kretas tredje stad, Rethymnon

rethymnon1.jpg

Kretas tredje största stad har en mysig del som är den gamla delen av stadskärnan. Små gränder, härliga caféer, vingliga hus och kullersten. Den venitianska hamnen är jättefin och fortet är ett måste. Men stränder kring Rethymnon imponerade inte på mig.

rethymnon.jpg

 

Besök Agios Nikolaos, nordöstra Kreta

agiosnicolas.jpg

Två timmar från Rethymnon ligger Agios Nikolaos och är en relativt stor stad på Kreta. Här är det mer lyx som gäller iallfall om man ser till butiker. Det finns en liten sjö (!) som är omringad av caféer och barer och det är jättefint att sitta här och ta en frappe. Marinan är också värd ett besök. Stränderna här är mindre och består både av sand och sten. Det är fint att bara promenera runt här utan mål och njuta av dagen.

 

Tysta Chora Sfakion på sydvästra Kreta

chora.jpg

När du kommer till Chora Sfakion känner du genast lugnet. Vägen från Chania är s-formad och resan tar 1 timme och 45 minuter. Detta är långt från massturismen i Platanias. Här kan du ta båt till Loutro, Aghia Roumeli, Palaiochora bland annat. I västra kanten av staden finns en mindre strand med sand och småsten och vattnet är blått och klart. Längs med vattnet finns en gågata som kantas av bra restauranger hela vägen ut till piren - mycket god fisk- och skaldjur. Här  och i Loutro spelades Tsatsiki och Olivkriget in.

chora2.jpg
road.jpg

 

Magiska Loutro, Kretas paradis

Loutro-1.jpg

Till Loutro kan du endast ta dig med båt eller till fots. Båtarna går från Chora Sfakion och tar 15 minuter. Loutro är som en helt egen värld! Här är vattnet fantastiskt, det finns några mindre hotell och två stränder med klappersten. Härifrån är det lätt att ta sig med båt till stränder som ingen annan åker till!

 

Kretas Maldiverna - Elafonissi

elfonissibeach.jpg

Den rosa stranden som Elafonissi också kallas är en strand med korallskal som gör att stranden skimrar i rosa. Detta är Kretas absolut mest populära strand och folk vallfärdar hit. Det är ett magiskt ställe som påminner mer om Maldiverna än Kreta men kom tidigt om du vill uppleva det själv. Jag kom hit 09 och 11:00 var stranden överfull och det rullade in nya bussar för varje minut.

elafonissi.jpg
elafiniss3.jpg

 

Ät bläckfisk i Sfinari

blackfisk.jpg

En väldigt tyst och lugn grekisk by. Jag åt lunch här på Captain Fidias och de gjorde den godast grillade bäckfisk jag någonsin ätit. Bläckfisk direkt från grillen med salt, citron och kryddor - ljuvligt. Att sitta och äta där med det turkosa havet som utsikt är balsam för själen. Stranden nedanför består av klappersten och det var endast ett par personer på stranden.

black1.jpg
black2.jpg

 

Kretas stolthet, Knossos

knossos.jpg

Jag var skeptisk till att besöka Knossos men när jag väl kom dit var det så värt det! Jag väntade till klockan 18 med att besöka Kretas mest besökta turistattraktion. Det var jättefint det ljuset, jag var nästan själv där och det var mäktigt att se palatset som är den största arkeologiska fyndplatsen från bronsåldern i Grekland.

 

Kretas härligaste utsikt - Seitan Limani

seitanlimani.jpg

Norr om Chania (40 minuter) ligger denna drömstrand. Vägen dit slingrar sig som en orm och när du väl kommer fram får du nästan svindel av att titta över kanten. Vägen ned är full av grus och stenar så bär inte flip flops och ryggsäck är att föredra. Väl nere väntar en ortoligt fin liten strand och klippor att hoppa ifrån. Jag var där i juni vid 10-tiden - någon sa att mitt på dagen i augusti ser du knappt strand för allt folk men vet inte om det stämmer.

limani2.jpg
liamni.jpg

 

Ät middag på Agreco Farm

agrce2.jpg

AGreco Farm ligger 20 minuter från Rethymnon och är en magisk plats där du kan stanna till för lunch eller något att dricka om de har öppet. Middag får du boka i god tid och då ingår en rundtur av stället och en avsmakningsmeny av lokala delikatesser.

agrece.jpg

 

Prova vin på Dourakis Winery, nära Chania

wine2.jpg

Dourakis Winery ligger 40 minuter från Chania och är en liten vingård som gör himmelskt vin. Du kan boka en guidad tur eller bara stanna till för ett glas vin med tilltugg och passa på att köpa med dig några flaskor.

win3.jpg
wine1.jpg

Det var några av några av mina Kreta tips - läs här om att hyra bil på Kreta.

Har du andra guldkorn på Kreta? Tipsa gärna här under i kommentarerna!