Kap Verdes öar

Kap Verde är ett eget land som består av 10 stycken öar. Öarna ligger utspridda i Atlanten och är mycket olika när det kommer till storlek och vegetation. Kap Verde tillhörde Portugal till 1975, den största ön är Santiago oc där ligger också huvudstaden Praia.

9183-ae8c8a71064.jpg

Sal, Boa Vista och Maio är platta och sandiga resten av öarna är mer frodiga och gröna. Medeltempetaruren på Kap Verde är 22-28 grader året om och havet håller ungefär samma temperatur.

Sal är ön dit flest turister åker till. Sal är 35 km lång och 12 km bred, den består mest av sand och milslånga stränder. Det regnar 4-5 (!) dagar per år här vilket gör soltörstande nordbor till den perfekta målgruppen. Sals största stad är Espargos men det är till Santa Maria de flesta turister åker. Det tar 15 minuter att flyga mellan Sal och Boa Vista

sea-678470_1280.jpg

Boa Vista är som Sal en väldigt sandig ö. Hit går också många charterresor och Boa Vista ligger bara 45 mil från Senegal. Öns största stad är Sal Rei och BOa Vista är den tredje största ön av Kap Verdes öar. Här finns många fina hotell och väldiga sanddyner.

Maio är en unik ö med både långa stränder och stora skogar - väldigt ovanligt för att vara Kap Verde. Här bor bara 4000 personer och ön har knappt någon turism att tala om. Ön har heller ingen flygplats så hit är det båt som gäller.

Santiago är Kap Verdes största ö och här hittar du huvudstaden Praia. Det tar 50 minuter att flyga från Sal till Santiago. Här hittar du gröna byar, stora plantager, berg och större städer men också några stränder och vulkaner.

13291.jpg

Fogo är en vulkanö där du också kan vandra i djungel och här gör de både vin och kaffe. Här är stränderna svarta av lava och du kan flyga hit från Santiago på 30 minuter.

Brava är lite av den hemliga ön i Kap Verde. Hit tar du dig med båt från Fogo och ön består av gröna berg. Brava kallas också blomsterön då den fullkomligt exploderar av blommor efter regnperioden. Detta är Kap Verdes minsta ö om man tittar på befolkningssiffror. En ö som är som gjord för att vandra på.

Santa Antao ska vara den vackraste utav alla de tio fick jag höra under mina dagar på Sal. En frodig och grön ö med höga berg dit inte många turister hittat än. Raviner, vingliga städer på klippor, regnskog och en enorm utsikt. Här odlas mycket frukt som sedan skeppas till de andra öarna. Santa Antao har inge flygplats utan du tar båt från Sao Vicente och resan tar en timme.

5148899592_0ec701f71f_b.jpg

Sao Vicente är en ö som är känd för sin årliga festival och många musikevent. Det är är ön om du älskar kultur och traditionell musik. Här finns också en del stränder och mellan november-april är det ett mecka för vindsurfare. Flyg till Sao Vicente från Sal eller Santiago tar 45 minuter.

Santa Luzia är en torr och sandig ö - ingen bor här och knappt någon besöker den. Det är inte helt lätt att ta sig hit, det går med fiskbåt från Sao Vicente men inte varje dag och det tar över två timmar.

Sao Nicolau ligger 40 minuter med flyg från Santiago. Det är en helt oförstörd ö. Här finns höga berg, grönska och du kan vandra eller rida genom skogen.

Jag drömmer lite om att ö-luffa mellan dessa öar, det verkar så otroligt fint. Det är synd att avstånd mellan dem är så långt att det krävs flyg. 

international-2690971_1280.jpg

Så här ser Kap Verdes flagga ut; varje stjärna symboliserar en uatv de 10 öarna, det blå är Atlanten, det röd/vita bandet visar vägen till uppbyggnad av landet där det röda står för allt ansträngning/blod och det vita för fred.