Hur mycket blåser det på Kap Verde?

Det här är frågan som jag får ett par gånger per dag och som jag själv ställde till alla innan jag besökte Kap Verde. Här kommer svaren på de vanligaste frågeställningarna kring blåst och Kap Verde.

kapverde_strand.jpg

 

När blåser det som mest på Kap Verde?

Enligt lokalbefolkningen blåser det som mest december-januari. Ibland börjar det i mitten av november och vinden avtar successivt från februari och framåt.

Är det någon gång vindstilla på Kap Verde?

Ja det är det. Under den svenska sommaren, det vill säga maj-september ligger havet spegelblankt och det är riktigt varmt klimat.

Kommer blåsten förstöra min resa till Kap Verde?

Nej. Eller nej det tror jag inte. Jag gillar själv inte blåst och besökte Kap Verde i slutet av januari. På dagarna kunde det bli riktigt hett så då var det mest skönt med lite vind. På kvällarna däremot gjorde vinden resmålet lite kallare men inget som inte kunde lösas med en extra tröja. Det är ju fortfarande varmt i både luften och havet.

vågsurf2.jpg

Går det att snorkla trots vinden på Kap Verde?

Ja det gör det. Att snorkla direkt från stranden vid Bikini beach går att göra hela tiden men de arrangerade snorkelutflykterna ställs ibland in om det blåser riktigt mycket och sikten är grumlig.

Går det att bada i havet på Kap Verde?

Det går alldeles utmärkt. På Bikini Beach har de byggt en pir i havet som gör att det knappt blir vågor alls. Stranden i Santa Maria har en del höga vågor men bara du inte går för långt ut är det härligt att hoppa i vågorna. När jag var där var det röd flagg en dag, resten grön och gul flagg.

biknibeach.jpg

Vart blåser det minst på Kap Verde?

På Sal och Boa Vista blåser det nog lika mycket och självklart blåser det mest om du befinner dig på en höjd. Det blåser självklart inte alls lika mycket inne i Santa Maria som vid havet. De andra öarna i landet Kap Verde har inte alls samma klimat så de vågar jag inte uttala mig om.

Blåser det hela tiden på Kap Verde?

När jag var där i januari var det olika från dag till dag. Vissa dagar en lättare bris, andra dagar mer blåst. Men som ni kan läsa här ovan - den avtar framåt svensk vår.

kiiting.jpg

Vad bör jag tänka på när det kommer till blåsten?

Ha med dig en extra tröja om du åker dit på vintern. Håll i keps/hatt om du tar en strandpromenad. Att solen är stark och du kanske inte känner det när det blåser - var noga med att smörja in dig.

Finns det någon fördel med vinden?

Fråga en surfare! Det är inte för inte som Kap Verde har flera världsmästare i både kite- och vågsurfing.