Om att besöka Ksamil i Albanien

Ksamil är kanske det vackraste strandområdet i hela Albanien. Vattnet är sådär knallturkost som på bilder från Maldiverna, stränderna är vita och fantastiska fisk-och skaldjursrestauranger ligger på rad.

ksamil3.jpg

Hur tar man sig till Ksamil

Bor du i Saranda kan du ta lokalbussen eller en taxi till Ksamil. Det tar 20-30minuter, bussen kostar ett par kronor och taxi kostar inte heller mycket. Det går också utmärkt att hyra egen bil, vägarna till Ksamil är bra och enkla att köra på.

När ska man besöka Ksamil

Jag skulle säga undvik juli och augusti om möjlgt. Jag var själv där i september och det var ljuvligt och inte alls mycket folk men jag har hört att under högsäsong ser du knappt stranden. Så försök vara där maj-juni eller september-oktober är mitt tips.

ksamil1.jpg
ksamil4.jpg

Vart ska man bo i Ksamil

Jag skulle rekommendera att du bor i Saranda och åker in till Ksamil. I Saranda finns ett brett urval av bra hotell men i Ksamil ligger mest 2-3 stjärniga mindre hotell. Det går självklart att hyra lägenhet också men personligen föredrar jag hotellen i Saranda.

Stränderna i Ksamil

Längs med Spiaggia di Ksamil ligger badvik efter badvik med samma härliga vatten. På platåer i vattnet har man ställt upp solsängar och parasoller som du hyr för en dag och oftast ägs de av någon restaurang - äter du där ingår solstolar i priset.

Andra härliga stränder är Bora Bora Beach och Lora Beach.

ksamil2.jpg

Restauranger i Ksamil

Missa inte Guvat som ligger på Spiaggia di Ksamil. De gör en sallad med ruccola, valnötter och granatäpple som är helt fantastisk, likaså deras skaldjursrisotto och grillade räkor!

Mussel House är också toppen om du gillar fisk- och skaldjur.

guvatsalad.jpg
rakor_ksamil.jpg

Jag besökte även Hirama, Jale och Dhermi med Ksamil var överlägset finast!

Här kan du läsa alla mina inlägg om Albanien.