Junibacken; både ris och ros

Igår var en helt vanlig tisdag och jag var ledig. Jag hade lite sparade semesterdagar och nu när jag byter jobb så är det bäst att ta vara på dem. Min mamma kom hit och vi tog med Älva till Junibacken på Djurgården. Jag var där med Aramis för kanske 4 år sedan och sedan dess har jag inte varit där på grund det var hemskt trångt en lördag/söndag och Aramis var inte så intresserad.

FullSizeRender.jpg

Vi tog båten dit och kom fram före de öppnade. Utanför finns ju lite figurer att leka med i väntan på att klockan ska bli 10 och peppen var stor då vi faktiskt skulle hälsa på Pippi.

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

När vi kom in var det väldigt lugnt och vi började med att åka Sagotåget, ett tåg som går genom många av Astrid Lindgrens sagor. Det är så fint gjort och och en fantastiskt tur på ca 10 minuter. Jag trodde Älva, likt Aramis, skulle bli livrädd för den stora råttan i Nils Karlsson pyssling men icke. Hon satt med ögon stora som tefat och höll i både mig och mormor i handen. Det var nog bara Emil hon kände igen eftersom hon är för liten för både Madicken, Bröderna Lejonhjärta, Ronja och Mio Min Mio men vad gjorde det när det var spännande.

Det är härligt med ett litet barn så man får uppleva dessa stunder igen!

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Efter tåget spenderade vi ganska mycket tid i Pippis hus. Älva är besatt av Emil och Pippi så att få vara inne i huset var stort.

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Lilla Gubben blev borstad men var väldigt läskig att sitta på tydligen för sekunden efter detta kort knäpptes kastade hon sig av.

FullSizeRender.jpg

Förutom Sagotåg och Pippis hus finns det ett lektorg med hus från Lasse Majas detektivbyrå, Mamma mu, Alfons, Gittan och Gråvargarna och Linneas trädgård. Älva kände nog inte igen en enda figur men hade kul ändå. Men vid den här tiden (ca 11.00) började det bli väldigt mycket folk i lokalen och hon blev mer eller mindre nedsprungen av större barn.

FullSizeRender.jpg

Det fanns också ett rum uppbyggt kring Barbro Lindgrens sagor. Egentligen är det väldigt lite Astrid Lindgren i detta hus och jag tror nog att Astrid Lindgrens värld i Småland hade passat Älva så mycket bättre - det är inbokat till nästa sommar!

FullSizeRender.jpg

Junibackens restaurang måste vara en utav de finaste restaurangerna i Stockholm när det kommer till inredning. Jag älskar taket med ballonger, paraplyer, flaggor och rockringar.

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Dessutom var maten väldigt god och vällagad. Barnmenyn bestod av köttbullar eller pannkakor men för oss som ville ha något mer fanns dagens veg som jag åt, bönragu med sötpotatis och quinoa (bild), het chorizo med rostade grönsaker, dagens paj och dagens sallad. De lagar all mat själva och har dessutom ett eget bageri som levererar ljuvligt fikabröd.

Så Junibacken får nog både ris och ros av mig. Det är fint ordnat, maten är grym, tåget är fantastiskt men det är också trång, väldigt lite Astrid Lindgren och i minsta laget. Vårt besök tog exakt två timmar inklusive lunch och då hade vi hunnit med det mesta. Det spelas också en teater ett par gånger om dagen men Älva var för liten för Bokstavspjäsen som spelade när vi var där.

Sedan åkte vi hem och tog det lugnt innan vi hämtade Aramis. Min lediga dag fortsatte sedan med ensamkväll på Mall of Scandinavia. Tanken var att jag skulle spana in lite grejer jag ville beställa från Ellos Home (de har ett showroom i MoS) men jag gick bet då de var slut. Istället åt jag en så väldigt god pokebowl med salmalax och chilimajonnäs, klämde och kände på höstmodet, såg ut vilka höstskor från Vagabond det får bli i år och kom hem utan ett enda köp!

En härlig ledig dag så där mitt i veckan måste jag säga - det borde man ha fler av.