Saker du bör göra i Salzburg

Salzburg stal mitt hjärta direkt! Så ljuvlig stad, så vacker inramning och massor att göra. Här kommer några tips inför ditt besök i denna drömmiga stad.

Köp Salzburg card

Du köper kort som räcker 24, 48 eller 72 timmar och då ingår alla bussar och spårvagnar, många museum och turistattraktioner samt att det är väldigt bra rabatt på många ställen. Köp kort online eller på turistkontor runt om i staden.

Gå på stadsvandring

Vi hade en privatguide som visade oss runt i staden och som styrde turen efter både vuxen och barn. Han visade oss alla sevärdheter, berättade historier, tog med Aramis till roliga stopp för barn och jag kunde passa på att fråga alla mina frågor. Vår tur tog cirka två timmar och här finns flera turer att välja på.

Åk amfibiebuss

Mycket roligare än vanlig turistbuss och dessutom får du se staden även från vattnet. Under resan får du en guidad tur och bussfärden tar ca 1,5 timme. Förköp är nästan ett måste. Bussen rullar april till oktober. Läs mer här.

 

Njut av utsikt

Ta hissen upp till Museum of Modern Art och promenera sedan till Hohensalzburg Fortress. Det är en underbar promenadväg med en otrolig utsikt över staden. Orkar du inte gå ned finns en häftig bergbana vid Hohensalzburg Fortress.

Kapuzinerberget

Gå upp till Kapuzinerklostret. Så fin utsikt, mysiga små gränder och roligt att se staden från andra sidan.

Mirabell Garden

Ett palats och en trädgård, Salzburg stolthet och med all rätt. Det är jättevackert, du har en perfekt vy rakt över stan och det är också här den kända fontänen från Sound of Music finns. Du hittar också lekpark, en fontän för barn att leka i, ett trädgårdscafé och ljuva trädgårdsgångar och rosor i mängder.

parkvy.jpg
parkvy.jpg

Cykeltaxi

Jätteroligt sätt att se staden och Aramis njöt av varje sekund. Salzburg är ju inte så stort så du hinner se väldigt mycket på 20-30 minuter.

Untersberg

Resans höjdpunkt och Salzburgs högsta berg. Det var så magiskt att ta liften upp genom molnen för att sedan mötas av utsikt över landet, snöklädda berg och gröna kullar. Det fanns till och med snö kvar på sina håll. Kom tidigt på morgonen är ett tips för det blir kö och åk inte upp om molnen ligger tunga för då kommer du inte se något alls. Och missa inte kaffe med apfelstrudel på toppen.

IMG_7619.JPG
IMG_7632.JPG
IMG_7631.JPG

Hellbrunn

Detta ställe ligger mellan Untersberg och Salzburg. Här finns ett utav de vackraste slotten i Österrike men också en fontän som oväntat sprutar vatten på besökarna, en stor park, lekpark och ett härligt utflyktsmål.

Broar

Vandra över låsbron och alla andra vackra broar som förbinder staden.

Stiftsbäckerei St. Peter

Köp bröd och bullar på Salzburgs äldsta bageri där ugnen drivs med hjälp av ett stort vattenhjul utanför.

Besök en marknad


Gå runt på marknad, köp lokala råvaror och ät pretzel. Här i Salzburg finns allt från salta pretzels till pizzapretzels och enorma pretzels doppade i socker. Bakom Unirversity Church finns marknaden Grünmarkt som är öppen alla dagar utom söndagar.

Getreidegasse

Denna shoppinggata är så långt ifrån Drottninggatan du kan tänka dig. Butiker och innehåll må vara det samma men för att få slå upp portarna här måste butiken ha en traditionell gammal skylt utanför.

Frossa i choklad

Mozarts chokladkulor är finns överallt i staden. Men det finns en viktig skillnad - de röda är fabrikstillverkade och de blå är handgjorda. Så satsa på dyrare och färre men blå för bästa smakupplevelse.

St Peter´s kyrkogård

En magisk plats mitt i stan som är den vackraste kyrkogård jag någonsin besökt och dessutom bland de äldsta i Europa. Här ligger bland annat Mozarts syster begravd och kyrkogården svämmar över av rosor, träd och vackra kyrktorn.

Panorama tours anordnar en mängd turer utanför staden som är ett måste. Vi tog en tur till Saltgruvan i Berchtesgaden som Aramis älskade. Du åker tåg in i gruvan och sedan rutschkana ned till olika nivåer. Gruvbesöket är väldigt high tech, all guidning sker genom bildspel på gruvväggen, du får smaka salt direkt från väggen och lära dig hur de jobbade i gruvan. I besöket ingår också ett besök i den lilla staden Berchtesgaden.

Är det en molnfri dag rekommenderar jag Bavarian Mountains, Lake and mountains Tour och Eagles Nest Tour. De gör dessutom en Sound of Music tour och kombinationsturer. Vår tur tog fyra timmar och de flesta turer utanför staden tar 4-8 timmar.

Här kan du läsa alla mina inlägg från Salzburg.