Civezza; en pärla vid italienska rivieran

Jag älskar som ni vet i Italien men stora delar är helt oupptäckta för mig, som den italienska rivieran. När familjen fick chansen att låna ett hus i byn Civezza en vecka i juni var jag inte sen med att tacka ja. Och oj så vackert det är i denna delen utav Italien. Jag föll pladask och vill nu bara utforska mer och mer av detta land som är en skattkista, vilken bonus att det ligger så nära! Här kommer snabbfakta om hur vi reste, var vi bodde, var vi åt och vad det finns att göra i närheten.

Var ligger Civezza?

Civezza ligger i Ligurien och Ligurien är en del av Italien, nära Frankrike.

Det här är Ligurien. Det lättaste sättet att ta sig hit är att flyga till Nice och sedan hyra bil och köra in i Italien. Ligurien är en del av italienska rivieran, Genova är största staden, det är här den kända vandringsleden Cinque Terre ligger och här produceras Italiens bästa olivolja och pesto.

Där ni ser den röda knappnålen ligger Civezza. Det tar ca 1,5 timme från Nice till Civezza med bil. Vägen går längs med havet och är jättevacker, det är motorväg och inga serpentinvägar. När du däremot ska upp till Civezza eller andra byar slingrar sig vägarna upp över bergen.

Vad gör man i Civezza?

Man låter kroppen få lugn och ro. Man läser böcker, dricker krämiga cappuccinos på det lilla torget, vandrar i de smala gränderna, förundras över den fantastiska utsikten, äter italiens bästa pizza och citronpasta på byns enda restaurang. Du känner in det riktiga Italien och glömmer alla måsten.

Civezza har ca 500 invånare, två mindre matbutiker, ett apotek, en restaurang och ett café. Allt är stängt mellan 14-17 då man vilar siesta - en härlig tradition. Frukost äter man på det ligga torget där de serverar croissanter direkt från ugnen det är också dit du går kring 18 för en aperol spritz och deras goda apertivo.

Har du frågor och funderingar finns Franco. Franco har bott i Civezza hela sitt liv, pratar bra engelska och har ett litet kontor mittemot torget. Han finns alltid i närheten tillsammans med sin fina tax och det han inte vet om denna by och omgivningen är inte värt att veta.

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg
IMG_7708.JPG
IMG_7756.JPG

Vad finns i närheten?

Det finns så mycket att upptäcka i denna del av Italien. Civezza är en utav fem byar i San Lorenzodalen. De andra byarna är Lingueglietta, Cipressa, Torre Paponi, Pietrabruna - de ligger alla inom en radie av 15-25 minuter med bil och är värda att besöka. Lingueglietta har varit nominerad till Italiens finaste by och med all rätt, det är väldigt litet men så fint.

Närmaste stranden hittar du i San Lorenzo, ca 5 minuter med bil. Här finns några olika stränder men jag rekommenderar den vid hotellet - dyrare men då ingår handduk, solstol, parasoll och det blir inte trångt. Andra bra stränder hittar du vid Alassio och i Imperia. Det finns knappt några stränder som är gratis i Italien så det betala som gäller - men det kan det vara värt för solsäng, parasoll och en ren strand.

Vi gjorde också ett besök till Dolcedo som ligger ca 30 minuter från Civezza. En gudomlig by där vi åt glass och jag gick banans med kameran och de pittoreska husen.

Vi besökte också källor inne i skogen nära byn Lecchiore (ca 20 minuter från Civezza) där vi badade, hade picknick och gick på promenad.

 

 

Var äter man?

Man äter bäst i Civezza. Restaurangen Le Cinque Torri är absolut magisk. Jag rekommenderar deras mozzarella- och ruccolapizza utan tomatsås, svamp o citronpasta, svärdfisk, pannacotta och citronsorbet.

Andra bra restauranger finns i Imperia längs med havet. Vi åt på Pane e Vino som hade den mest gudomliga svärdfisken. Inne i mitten av Imperia hittar du Café Piccardo som serverar stans bästa glass och granita (en frusen dessert på jordgubbar som är top notch!).

I Lingueglietta åt vi på Da U Titti som var fenomenal! Så himla god mat men boka bord för att få plats. Det gjorde inte vi men lyckades knipa ett bord klockan 19 när de öppnade och lämnade lokalen en timme senare när andra gäster vällde in.

 

Var bor man?

Här kan du läsa allt om var vi bodde. Jag tyckte det var toppenboende för familjen. Det absolut bästa måste ändå vara att slippa ta med barnen på restaurang varje kväll. Vissa kväll åt de före oss, sedan somnade Älva och då kunde vi njuta av gudomlig mat på terrassen med prosecco. Också så skönt med stora ytor och slippa trängas i ett rum samt att ha lyxig jacuzzi på en takterass.

 


Detta är ett samarbete med Vivicivezza, men bilder, åsikter och ord är som alltid mina egna.