En tapas tour i Madrid

En kväll i Madrid hade vi bokat in en Tapas Tour. En tre timmars vandring genom staden med massor av tapas stopp samtidigt som du för höra mer om Madrids historia och mat. Vi valde Spanish Tapas Madrid som också har turer med flamenco, turer för familjer, vinprovning och annat spännande.

Klockan 19.30 träffade vi vår guide Luis, som också äger företaget, på Puerto del Sol. Det var vi och två andra par som skulle äta oss igenom Madrid. Vi började i en liten gränd där restaurangen Kaixo ligger (tips!).

Där fick vi njuta av dessa grillade räkor (langostinos a la parrilla) som var så fullkomligt ljuvliga att jag ville ha hela fatet själv.

Och så dessa! Pimientos de piquillo con bacalao;  paprikor fyllda med torsk och pepparsås. Det kanske inte låter gott men lita på mig detta är en höjdare!

Och finalen. Friterade ostbollar det vill säga Bombas de queso Idiazabal. Jag vill äta detta varje dag! Till detta fick vi prova ett gott vitt vin från Galicia innan vi vandrade vidare.

vi gick till Casa González där vi fick sitta ned för att avnjuta oliver, olika ostar och ett jättegott rött vin från Katalonien.

Vi åt också fantastisk skinka och chorizo från grisar som är helt uppfödda på ekollon och du kan verkligen känna den nötiga smaken. Vi passerade också Brutal Bar där vi fick tips om att boka bord då deras tapas står för nytänk och tydligen är bland de bästa i stan.

Vi fick besöka köket på världen äldsta restaurang, Sobrino de Botín och se hur de grillar gris.

Och så var det dags för tortilla, den spanska omeletten med potatis. Vi gick till Meson de la Tortilla som är bäst i Madrid och provade deras specialitet Spanish Omelette med vitlökschampinjoner. Till det drack vi rött Rioja. Och de här mina vänner var så gott! Ekologiska ägg, massor av potatis, direkt från stekpannan, krämig och helt perfekt!

Avslutningen skedde på Mistura där det blev efterrätt - glass i stora lass.

Du väljer en glass och en ingrediens och sedan bakar de ihop glassen med det du väljer på ett stort bakbord. Jag valde vaniljglass och kaffeglass samt kex, allt slogs samman på bordet med stora skedar och skopades sedan upp i en bägare. Och kvällen var fulländad.

En jättehärlig kväll, vi träffade trevliga personer, fick lära oss massor om spansk mat, kultur och historia och framförallt prova tapas jag aldrig tidigare ätit. Jag ångrar lite att vi inte gjorde denna vandring vår första dag i Madrid då vi fick jättebra tips på restauranger och maträtter. Men nu kan jag tipsa er istället och jag tycker verkligen ni ska göra denna typ av rundtur när ni besöker en ny stad då det ger så mycket på flera olika plan.