Tips till Umeå - frukost, lunch, middag, brunch och var du ska bo

Tänk att det gått nästan två veckor sedan jag var i Umeå. Tiden springer iväg men här kommer nu min guide till Umeå.

Boende

U & Me Hotel

De måste ha Umeås bästa utsikt. Dessutom har de placerat sängarna på ett sådant fantastiskt sätt att du vaknar med älven rakt framför dig - soluppgången framför näsan medan du ligger kvar i krispiga hotellakan.

Hotellet är ett så kallat self service hotell helt utan personal. In och utcheckning sker via maskin precis som när du checkar in i maskin på flygplatsen. Och en eloge för snabb service när det strulade och vår bokning helt plötsligt inte fanns.

Standardrummen är ganska små men har allt man behöver och stället är väldigt prisvärt; runt 800kr per natt för dubbelrum för två personer.

Frukost ingick i priset och äts hos Kulturbageriet på nedre botten. Det är ingen buffé utan du plockar på dig bröd, pålägg, fil/yoghurt, frukt, ägg, granola, kaffe, juice och en minikanelbulle på din bricka. Bra system men risk för lång kö på helgerna vid 9-tiden.

Lunch

Rost

Mycket vegan/vegetariskt, jättegoda grillade smörgåsar, soppa och goda bakverk.

Gotthards

Bra råvaror, stor salladsbuffe och ett hett ställe i Umeå som de flesta rekommenderar.

Brunch

Invito

Lördagsbrunch med pannkakor, korv, bacon, sallader, bröd, bagels, ostar och mycket mer.

Middag

Orangeriet

Varför inte kombinera middag med boule? Fantastisk inredning, väldigt stort och god mat. När vi var där var det nyöppnat och viss förvirring bland personalen om vad och när vi bokat men annars tummen upp!

Runt hörnet

Små rätter har blivit stora rätter, en fantastisk miljö med plyschfåtöljer och eld. Hög myskänsla.

Pinchos

Varje småstad i hela Sverige verkar ha ett Pinchos men i Stockholm finns det inte - än.

En helt fantastisk inredning och goda smårätter. Du laddar hem en app och genom den gör du både din beställning och betalning. Bordsbokning ett måste!

Drink

Open/closed

Umeås hemligaste bar där du måste skriva upp dig på väntelista och sedan när det finns plats får du ett telefonsamtal. Väl inne har en delikatessbutik blivit bar och killar med stenkoll blandar drinkar efter kvällens meny. Det dinglar lufttorkad skinka ovanför ditt huvud och det är litet, intimt och mysigt.

Cocktails med långa namn och varje namn har sin egen berättelse som bartendern mer än gärna berättar. Roliga historier och anekdoter - en allmänt härlig stämning och personalen är helt otrolig och älskar verkligen sitt jobb!

Fika

Kulturbageriet

Fantastiska kanelbullar, raw fika, veganbakverk, morotskakor och ja här finns allt. Dessutom mysig servering under glastak i Umeås stolthet Väven.

Espresso House

Ja om du vill sitta och jobba på ett café så tycker jag Espresso House är oslagbart. Pluspoäng för pepparkakslatte.

Göra

Strandpromenaden

Underbar promenad vinter som sommar längs med älven. Mycket fint att titta på och säkerligen helt ljuvligt på sommaren när det aldrig blir mörkt.

I slutet av Strandpromenaden ligger Nypan - Umeås konstverk i form av en 9 meter hög klädnypa och jag älskar att den liksom nyper upp marken.

Bildmuseet

Förutom att det är en snygg byggnad kan du här njuta av fotografi, design, arkitektur och konst. Ligger också längs med Strandpromenaden.

Båten

På sommaren får du inte missa att besöka Båten. Det är en sommarrestaurang på en båt där det bjuds på mat, musik och kulörta lyktor.

Väven

Detta är Umeås nya ställe för upplevelse och kultur. Här låg vårt hotell, här ligger biblioteket, konferensanläggning, Kulturbageriet, blomaffär, delikatessbutiken som på kvällen blir bar och här sker också konserter, föreläsningar och annat skoj.

blomaffar.jpg

Ja, det var mina Umeå tips inför ditt nästa besök i Björkarnas stad. Har du några andra ställen du vill lägga till?

Jag vet att november kanske inte visar Umeås bästa sida men jag tyckte om staden, jag var imponerad över restaurangutbud och att de har så mycket veganalternativ.

Och jag måste bara nämna att Umeå har ett kebabställe som heter Kebabnekajse. Jag hann aldrig prova maten men namnet. Namnet! Så genialt att det kan inte vara något annat än succé!

Jag flög till Umeå med Norwegian väldigt billigt och flygresan tog bara 45 minuter.