Min kärlek till Skansen och ett måste om du är i Stockholm

Det finns ett ställe jag rekommenderar till alla som kommer till Stockholm; nämligen Skansen. Varför då det är ju bara trista nordiska djur som knappt visar sig tänker ni kanske?! Jag hävdar att Skansen är mycket mer än så och i det här inlägget ska jag berätta varför.

Skansen är ett världens äldsta friluftsmuseum och det finns så mycket att se och upptäcka här vare sig du besöker stället med små barn, äldre barn eller utan barn. Det är ett levande museum där du kliver rakt in i Sveriges historia och tyvärr missar alldeles för många detta.

Jag jobbade tidigare i en skola med Stockholmsprofil och där hade vi under ett helt år tema Skansen som avslutades med en heldag där eleverna själva fick guida sin föräldrar runt Skansen med höjdpunkten att få besöka Breda Blick - ni vet tornet på Skansen. Learning by doing i sin högsta form där vi fick in årets geografi, historia, biologi och även retorik.

Nordiska djur i all ära, visst kan det vara roligt men jag tycker inte detta är det enda man ska titta på när man besöker Skansen. Älg, säl, gris, varg, björn, lo, järv, häst, ko - ja djuren är många och vissa gånger ser man alla, andra gånger knappt en enda.

Lill-Skansen är en inomhusdel som är till för barn, också med djur. Här kan barnen se råttor, kaniner, minigrisar, marsvin, katter och fiskar, det spelas barnteater, barnen kan lämna sina nappar till katterna och lära sig mer om djur och natur.

Skansen har också ett Akvarium för mer exotiska djur, ett jättehärligt ställe med fiskar, lemurer, spindlar, ormar men som du behöver betala extra för att besöka.

Men Skansens stolthet är inte djuren utan de olika kvarteren där du kan se hur Sverige var förr. Landsbygden, stadskvarteren, trädgårdar och andra hus. I stadskvarteren går du in i husen och ser hur livet i stan var på 1800-talet i Sverige, det bakas bröd, den mekaniska verkstaden är igång, du kan se glasblåsning, besöka en gammal järnaffär och ett Konsum.

Gå på kullerstensgator, se hur en telefonkiosk såg ut och handla karameller i strut eller varma kringlor direkt av bagaren.

Landsbygden har hus från nästan alla landskap i Sverige. Du kan gå in och se hur de hade det inomhus och utanför ser växtligheten ut precis som den gjorde just där i det landskapet. Skånegården, Bollnäsgården, Hornborgarstugan, Samevistet och Oktorpsgården är bara några hus du bör besöka. Passa också på att besöka Väla skola där du kan uppleva en skoldag i början av 1900-talet. I alla hus finns personer som ser ut som de som bodde i husen och desvarar på alla dina frågor ochberättar mer än gärna om livet för 100 år sedan.

Skansen har årligen olika temaveckor som är fantastiska och följer årstiderna. Kring jul är det den årliga julmarknaden, julpyssel för barn, gårdarna visar upp sina traditionella julbord och julgranar, det bjuds på advents- och luciakonsert, prova på att stöpa ljus och lyssna på julsägner i husen.

Under våren firas påsken på Skansen och det kan jag verkligen rekommendera. Du får svar på varför påsken firas, varför vi har påskkärringar, du kan påskpyssla, se påskmat i de olika husen och få reda på allt om traditionen. Under våren uppmärksammas också den samiska nationaldagen, Valborg, Norges nationaldag, de har trädgårdsdagar då du får hjälpa till att plantera i trädgårdarna kring husen och så föds massor av söta djurungar.

På sommaren firas Midsommar med folkmusik, midsommarstång och dans. Det är härligt att strosa runt, äta glass, ta del av Allsång på Skansen (speciellt repetitioner så man slipper den värsta trängseln), det är dans och karuseller vid Galejan och 6 juni firas stort. Vi försöker göra ett besök vid varje årstid på Skansen och Aramis älskar det lika mycket som jag, Älva också såklart även om hon inte riktigt greppad vidden av kunskapen.

På hösten anordnas höstmarknad, det är skördetid och Skansen visar upp hur det odlades förr i Sverige, de har en helgtema fiske och så pratas det mycket om skogen. Skogen som många idag inte alls vistas i men som har så mycket att erbjuda – Skogsmulle kommer till Skansen, barnen får göra leksaker av kottar och pinnar, lära sig om allemansrätten och missa inte att besöka Skogens hus.

Är detta ett sponsrat inlägg? Nej. Detta är ett helt personligt inlägg om något jag brinner för och jag vill berätta vilket tillgång Skansen är. Det är så mycket mer än djur och skräniga måsar -  det är en skatt av svensk historia som alla borde ta del av, borde vuxna och barn. Här finns något att lära för alla och ett besök här kan nog ge mer än de flesta historielektioner i ett klassrum.