Velika Planina - en bättre utflykt i Slovenien

Vår sista dag i Slovenien vaknade vi i Ljubljana, åt frukost och åkte 30 minuter norr om staden där den lilla byn Kamnik ligger. Vi mötte upp vår guide för dagen som skulle visa oss Velika Planina, en liten by uppe i bergen.

Vi tog linbana upp och för att sedan nå Velika Planina tog vi sittlift sista biten. Det var en ganska så blåsig dag och det gungade rejält kan jag meddela. Utsikten var helt fantastisk trots låga moln och vi kunde se snöklädda berg långt där borta.

Kamnik

Linbanan upp till anhalt 1.

Och sittift

Utsikten

De små stugorna påminner om hattstugor på de gröna kullarna och här kan du också hyra din egen stuga för att övernatta ensam eller med familjen. Jag kan inte tänka mig något vackrare än att vakna här och titta på soluppgången.

Vi promenerade över kullar och fick sedan gå in i en av stugorna för lunch. Här bor mestadels herdar under sommarhalvåret och vi blev bjudna på en nubbe till att börja med och sedan blev det surmjölk (som svensk filmjölk) med salt fett blandat med mjöl och deras egna ost.

Jag spanar ut över ängarna

Dags för lunch

Egenproducerad ost

Efter lunchen tyckte guiden vi skulle ta sittliften ned igen då det hade varnats för rejält oväder. Sagt och gjort, väl nere från högsta toppen blev det rejält varmare och där fick vi prova på att göra deras lokala ost och njuta av utsikten som var spektakulär. Jag har rest väldigt lite i alperna och jag fick en sådan mersmak efter denna resa!

Tillbaka på anhalt 1 mötte upp denna kvinna som lärde oss göra deras speciella ost med en ganska så härlig vy som bonus.

Osttillverkning

Och innan vi var klara för dagen passade vår härliga guide på att visa oss ett naturreservat med blått vatten, vattenfall och drömmiga vyer. En underbar dag helt enkelt och är du i Slovenien - missa inte Velika Planina.

Missa inte 9 tips till Ljubljana


 

Denna resa till Slovenien ingår i kampanjen #GoSlovenia i samarbete med Slovenia Tourism och NordicTB. Som vanligt är tankar, bilder och åsikter mina egna.