Weekendresa med tjejkompisar - välj Warszawa

Tjejweekend till London, Paris och Barcelona i all ära men jag tycker verkligen det är dags att blicka åt öster inför er nästa resa. Warszawa är det perfekta resmålet för en tjejweekend av många olika anledningar. Jag,

Annika ,Sofia och Katarina var där fredag till söndag en helg i maj och här nedan kan du läsa varför Polens huvudstad levererar på alla plan.

Katarina på restaurang Belvedere Łazienki Królewskie

Priserna

Polen är så otroligt prisvärt. Ni kan bo på fem stjärniga hotell till samma pris som ni får ett rum på ett B&B med vägglöss för i London. Ni kan äta tre rätters middag varje kväll för samma pris som enklare tapas på gatan kostar i Barcelona. Ett glas cava i Warszawa kostar mindre än en halv läsk i Paris - ja ni fattar. Ni får så mycket mer för pengarna helt enkelt.

Flygtiden

1,5 timme från Arlanda är det inte mycket som slår. Det fungerar att åka fredag till söndag utan problem, det blir minimalt med semesterdagar och tid borta från familjen. Warszawas flygplats ligger dessutom nära city så det är ingen lång transfertid.

Warszawa från ovan

Små boutiquer

Złote Tarasy

Shoppingen

Det finns flera stora shoppingcenter i Warszawa, de tre största är Arkadia, Galeria Mokotów and Złote Tarasy och de har öppet alla dagar i veckan. Dessutom har Warszawa många små mysiga boutiquer speciellt kring Nowy Swiat and Chmielna Street samt Mokotowska street.

Är det något du ska satsa på att handla när du är i Polen så är det smink och hudvård för oj vad mycket billigare det är. Maybelline, Loreal, Max Factor och de andra budgetmärkena är verkligen budget i Polen. Essie nagellack till halva priset, mascaror och ögonskuggor för under 50-lappen och Sally Hansen till vrakpris.

Fina små gator med fina små butiker

Godisbutik på Nowy Swiat

Pavlova

Restaurang Belvedere Łazienki Królewskie

Äta/dricka

Staden har många bra restauranger med god mat; allt från polsk traditionell mat till sushi och fine dining. Det gäller att hitta guldkornen och sedan boka bord så är helgen räddad. Här är mina 6 bästa tips på restauranger i Warszawa.

Dessutom har staden flera riktigt bra barer som Marroitt´s panorama bar och W Oparach Absurdu med livemusik. Våga gärna prova vodka i olika former som äppelvodka med äppeljuice eller hasselnötsvodka med mjölk (smakar nutella).

Äppelvodka med äppeljuice

W Oparach Absurdu bar

Annika och jag på en uteservering

Nej det är inte New York, det är Warszawa

Historien

Warszawa har en fascinerande historia. Staden var en utav de städer som drabbades hårdast under andra världskriget och blev i stort sett jämnad med marken. När Polen ockuperades av Nazityskland levde nästan 400 000 judar i Warszawa. Det var den största judiska befolkningen i någon stad i Europa och Warszawa var ett viktigt centrum för hela den polska judiska befolkningen.

För att lära sig mer om Polens historia finns ett gäng bra museum att besöka till exempel POLIN - Museet för de polska judarnas historia och Uprising - Warszawas upprorsmuseum.

POLIN museet

Att göra

Det finns hur mycket som helst att göra i Warszawa. Gå på foodtour, åk segway genom staden, besök Tower of St. Anne's church, gå en matlagningskurs, besök en av Europas största takträdgårdar, spana in den lilla strandremsan La playa, åk på cykeltur, ta en båttur längs med Wisla, besök slottet och Kulturpalatset, ta en spadag på Hotel Intercontinental, strosa i gamla stan, besök en av alla marknader, åk häst och vagn, utforska konstnärskvarteren Praga - ja oändligt med möjligheter helt enkelt.

Läs gärna om vårt besök på Kulturpalatset och i Warszawas hipsterkvarter.

Här finns ännu mer tips.

En båttur på Wisla i månskenet, vi åkte med Rejsy Po Wisle, Warsaw River Cruise

Gamla stan

Parkerna

Warszawa är mycket grönare än vad man kan tro. En fjärdedel av staden är park, trädgård och grönområde. Łazienki Park, Wilanów parks och Saski Garden är de mest kända parkerna men staden har också två botaniska trädgårdar - perfekt för picknick eller när du behöver en paus för staden.

Łazienki är störst och är en helt fantastisk park där du på sommaren kan åka gondol, njuta av påfåglar som strövar fritt i parken och mata fiskar i dammen. Varje söndag mellan maj och september kan du njuta av Chopin konsert i parken.

Open air Chopin konsert

Katarina

Sofia i Łazienki Park

Tack Warszawa för den här helgen, det var underbart - vi kommer tillbaka!

Denna resa till Warszawa ingick i kampanjen #LifestylePolen i samarbete med Fall in love with Warsaw och NordicTB. Tankar, åsikter och bilder är mina egna.