Kulturpalatset - Warszawas ståtligaste byggnad

Warszawa skyline

Den ståtligaste byggnaden i Warszawa, och som ger staden sin storstadskänsla är utan tvekan Kulturpalatset eller Palace of culture and science som det heter på engelska. När hela Warszawa var jämnat med marken efter andra världskriget lät Stalin resa denna skyskrapa år 1955 som en gåva till Polen från Sovjetunionen. Inspiration till palatset hämtades från Empire State Building och det är därför min slogan Forget about New York passar Warszawa så väldigt bra.

Lite kuriosa; den tog endast tre år att bygga denna enorma byggnad, 5000 personer jobbade dag som natt, minst 15 personer dog under bygget, över 40 miljoner tegelstenar gick åt och byggnaden är 230 meter hög. Och vi kan väl säga att polackerna själva var inte överförtjusta när denna byggnad var klar. Det har till och med diskuterats om inte skyskrapan borde rivas men nu när den blivit en symbol för staden verkar det som många slutit fred med både den och Stalin.

Det skulle ju va dans, dans, dans. Dansa måste man bara i alla dessa balsalar.

Och fota såklart

Åh dessa underbara ljuskronor

Under vårt besök i Warszawa fick vi gå en guidad tur i detta jättepalats. Bottenvåningen består av stora salar med enorma ljuskronor över parkettgolv - det här är en byggnad som byggdes för att imponera på sina gäster.

Skyskrapan innehåller över 3000 rum, många utan fönster där ryska ministrar kunde befinna sig under hemliga besök i Polen. Efter kriget arrangerades stora fester här så som den årliga nyårsbalen - en tradition som fortfarande håller i sig. Vid tolvslaget badar dessutom Kulturpalatset i färg från alla fyrverkerier som de skjuter upp.

Promenad i kulvert

Kontrollrummet

Vi fick också gå ned i källaren och se pannrum, kontrollrum och kanske det märkligaste av allt - kattpensionatet. För ja i källaren på detta enorma palats bor hemlösa katter med en egen in- och utgång till byggnaden. Stalin var kattälskare och flyttade in katter och än idag tar de emot katter som ser efter palatset och palatset i sin tur ska skydda katterna. Jag gissar också att de jagar möss där nere i källarvalven.

Välkommen till Kattpensionatet

Kulturpalatset by night

Idag är Kulturpalatset både ett museum, bio, teater, koferenslokal, konsertarena, casino, nattklubb och utsiktstorn. År 2000 placerades Europas näst största klocka på tornet, var finns den största tror ni? På Big Ben såklart.

Warszawa från 30e våningen

Jag strosar på våning 30, foto Katarina Wohlfart

Ta en kaffe med stans bästa utsikt

Får ni chansen tycker jag ni ska gå en tur i denna enorma byggnad, vi gick turen som heter From Basement to Roof och fick se mycket av insidan samt att det var väldigt lärorikt och jag förstår nu så mycket mer kring Polens historia.

Turen avslutas på våning 30 där du kan ta en kaffe och se ut över hela Warszawa. Här kan du också se att Warszawa inte alls är 100 nyanser av grått som så många tror utan faktiskt väldigt grönt.

Sofia, jag och Annika framför palatset, foto Katarina såklart

Läs gärna också mina restaurangtips ,weekendtips och mer om hipsterkvarteren inför din Warszawaresa.