En lunch från Dubrovnik
/Igår var jag inbjuden av Kroatiens turistråd till en härlig gourmetlunch med smaker från Dubrovnik. Dubrovnik har en matfestival i oktober varje år där du får chansen att provsmaka, besöka workshops och ta del av speciella festivalmenyer. Matfestivalen i år sker 20-23 oktober och har ni chansen tycker jag verkligen ni ska besöka den för maten vi fick prova igår var jättegod. Jag som ännu inte varit i Kroatien blev nu ännu mer sugen på att göra en resa dit; både till Dubrovnik men också till skärgården.
Bordet var dukat och goda viner hälldes upp.
Peter (bild) och Helena från
var där liksom
och
. Ett härligt gäng!
När bloggare ses ser det ut lite så här, kameror och telefoner smattrar ikapp. Vi började med lokal producerad ost och skinka - fantastiskt gott.
En svensk kock lagade mat efter kroatiska recept. Vi fick spana in hur han jobbade och vilka råvaror han använde.
Långkok pågår, åtta timmar gjorde köttet så mört att det föll sönder i munnen.
Rätt nummer två var torsk med potatispuré.
Sedan blev det mört nötkött lagat med kanel och kryddnejlika som serverades med pasta även kallad Dirty Pasta.
Mellan rätterna fick vi smaka snacks från Kroatien som fikon, sockrade apelsinskal och mandel med sockeröverdrag.
Till efterrätt serverades en jättegod apelsinkaka med mandel.
Maten kan sammanfattas som rustik och kanske något tung men god. Du blir mätt och det är inte pytteportioner med två grässtrån i kors utan det är riktig mat som gäller.