Älva, 9 månader


Sömn: Men så mycket bättre nätterna har blivit sedan jag slutade amma. Hon somnar 19, då dricker hon en flaska ersättning med en skvätt välling, får napp och somnar. Sedan kan hon vakna till ett par gånger, sätta sig upp och då får man lägga ned henne igen så somnar hon om. Runt 23.30 äter hon allt från 30 ml-150 ml ersättning och somnar snabbt om. Sedan brukar hon vakna en sväng till runt 03-04, ibland för lite mer ersättning ibland bara för napp och så sover hon till 06 då det tydligen är morgon. Hon vaknar oftast med världens största leende.

På dagen sover hon tre svängar; 08.30-09.30, 12-12.30 och 15-15.30 och bara i vagn.

Mat: På morgonen äter hon lite bröd och en halv skål mannagrynsgröt med fruktpuré. Vid 10-tiden äter hon en halv mosad banan eller lite annan mosad frukt. Lunch är oftast en halv (ibland en hel) barnmatsburk från 6 månader, mellanmål en Ellas kitchen påse och middag en halv-hel barnmatsburk till som avslutas med lite mer fruktpuré. Dagen avslutas med en flaska ersättning med en skvätt välling, hon äter allt från 100-220 ml. Hon äter fortfarande helt mjölkfritt.

Motorik: Hon ställer sig upp mot allt, kryper i raketfart och gör sig illa minst en gång per dag. Hon ställer sig mot stolar som välter, drar tag i byxben, river ut böcker ur bokhyllan och har en kärlek till att banka på tv:n. Hon går med sin gåvagn, ställer sig upp utan stöd, går och man håller henne i ena handen och ja den här damen går nog inom kort för egen maskin skulle jag tro.

Gillar: Att ställa sig upp mot allt. Gå med sin gåvagn, eller varför inte skjuta en pall, en stol eller en låda framför sig. Hon blir mer och mer nöjd i vagnen och hon tar nu nappen själv och stoppar in den i munnen. Hon älskar att sjunga Imse Vimse Spindel, bli hissad i luften och bli kittlad av Aramis. Och att vara på Öppna Förskolan.

Motoriken verkar gå före språkutveckling hos Älva för ännu har inga ord  mer än bebisbabbel kommit ur hennes mun. Hon har fem tänder, har fortfarande strl 68 i kläder, väger runt 8 kg och har strl 3 i blöjor. Mina dagar går i stort sett ut på att säga nej, aj aj och parera olyckor och äta allt som hamnat på golvet. Jag hade glömt hur intensiv denna tid är, man får vara på sin vakt hela tiden och nu längtar jag faktiskt tills hon börjar gå och man kan hänga ute. Att hänga i lekpark nu när hon vill krypa och äta sand är inte kul för någon.

(Detta är mest anteckningar för eget bruk, förstår att det är galet trist att läsa om du inte har barn eller bebis hemma.)

Läs också
Älva 5 månader
Älva 6 månader
Älva 7 månader
Älva 8 månader