Älva 8 månader

Den 15e mars blev Älva 8 månader och hon har verkligen gått från bebis till barn nu. Och det är inte en lugn stund här hemma längre kan jag meddela, barnpassning 2.0 har inletts. Igår var vi på BVC och hon är 67 cm lång och väger 7700g.

Sömn: Hon avskyr fortfarande att sova. Somnar för natten vid 19, hon är då toktrött och däckar på en minut av flaska och napp - om jag är där. Försöker pappa eller mormor att lägga är det skrikfest tills jag kommer in. Och ja jag vet det är fel att jag tar över, planen är att lämna hemmet någon kväll och slippa höra gallskriket. Hon sover väldigt ryckigt i början av kvällen och vaknar till var 20e minut innan hon somnar in helt. Sedan ammas det allt från 3-7 ggr per natt och väldigt snart kommer vi ta tag i detta. Planen är att Micke tar tre nätter och att jag sover hos Aramis. Det kommer bli skrik, tandgnisslan och grannar kommer att vakna men jag vet inte hur vi ska få henne att sluta äta på nätterna annars.
På dagarna sover hon tre pass i vagnen, runt 08.30-9.30, mellan 11.30-12 och 14.45-15.15. Inte jättemycket sömn kan jag tycka men hon verkar inte vara trött eller så kan hon bara inte slappna av.

Mat: Hon ammar inte längre på dagen utan endast nattetid. På morgonen äter hon 1 dl mannagrynsgröt med fruktpuré, en halv mosad banan på förmiddagen, till lunch äter hon en tredjedels barnmatsburk och lite fruktpuré. Mellanmål blir oftast mer fruktpuré/smoothie och middag en tredjedels barnmatsburk och lite smörgåsrån. Före läggning försöker vi få i henne lite gröt, ibland lyckas vi, ibland inte. Innan hon sover dricker hon 100 ml ersättning om vi har tur, aldrig mer. BVC menar att hon äter för lite och det beror på att hon ammar nätterna igenom och är där av inte hungrig under dagarna. Det kan ju liga något i det, så ju för amning avslutas desto bättre. Jag är livrädd för det här med att sätta i halsen så hon äter vissa saker själv som majskrok, små bitar av bröd och smörgåsrån men jag har inte vågat ge hene majs, ärtor och liknande.

Motorik: Hon är vild. Kryper, ställer sig upp mot allt, släpper och står själv i några sekunder. Det ser ut som en orkan gått fram genom lägenheten och vi barnsäkrar i rasande takt. Hon har blivit bättre på att sätta sig ned när hon känner at hon tappar balansen och ramlar inte lika ofta. På öppna förskolan sneglar och förtjust mot gåvagnarna och jag tror vi är där vilken dag som helst.

Gillar: Att ställa sig upp mot allt. Dra ut lådor, undersöka allt i hennes väg och vända sig på skötbordet. Älskar öppna förskolan, större barn och att vara på Aramis förskola. Hon gillar att bli hissad i luften, leka tittut med Aramis och riva ut böcker ur bokhyllan.

Älva; ständigt glad men intensiv. En vilja av stål och tar ingen skit kan man säga. Har tre tänder nere och två är på väg att spricka där uppe. Har storlek 68 i kläder, ogillar att sitta i vagn om hon inte är trött, tycker bättre om sin napp än tidigare och har så smått börjat förstå det här med att klappa händerna. Söt som socker och för varje dag blir hon mer en liten människa som får hela familjen att le.

(Detta är mest anteckningar för eget bruk, förstår att det är galet trist att läsa om du inte har barn eller bebis hemma.)

Läs också
Älva 5 månader
Älva 6 månader
Älva 7 månader