Att fira jul utomlands när man har barn

Jul i Bangkok

Det här med att fira jul utomlands. Underbart säger jag som har firat många jular utomlands när jag var utan barn. Slippa hetsen, all julmat, konsumtion och det här med att slitas mellan flera olika firanden i 4-5 dagar. Långa lata dagar, semester och lugn är oftast inget jag förknippar med julfirande i Sverige. Visst kan det vara trevligt och mysigt men som en vecka i en solstol blir det inte.

När Aramis kom firade vi hans första jul hemma, hans andra jul bodde vi i Bangkok (firade på stranden) och sen dess har vi alltid varit på hemmaplan. Skulle jag föreslå jul i Thailand nu skulle han antagligen gråta krokodiltårar. Det är liksom hans höjdpunkt på hela året; klä granen, baka pepparkakor, öppna kalender, skriva önskelista, vara med på luciafirande, pyssla med släkten och vänta på tomten. Jag har inte mage att ta ifrån honom det.

Hur gör ni andra som har barn; hur ställer sig era barn till jul på stranden? En variant är väl att flyga på julafton och hinna med allt innan ändå men då kommer man ju inte undan julen utan det blir mer stressande att hinna allt innan den 23e tänker jag. Och inte ett dugg billigare.

Min förhoppning är att vi ska kunna komma undan julen när Aramis slutat tro på tomten och Älva ännu inte börjat uppskatta julen.


Det bästa av två julvärldar; skumtomtar, dumle pepparkaka och pomelo.

Julafton på Koh Samet. 

Har ni firat jul utomlands? Bu eller bä?