Att resa charter eller inte

Mallorca

Charter - septemberutmaningen #3

Charter. Ja jag är ju ingen charterperson. Och jo jag har provat. I högstadiet var familjen till Mallorca. Jag var på klassresa till Korfu. Tjejresor till Grekland, Bulgarien och Turkiet. Familjeresa till Cypern och Mallorca. Och om ett par veckor testar vi charter igen; för första gången med två barn.

Jag gillar det enkla med charter; det här med att allt är klart och du behöver inte tänka själv. Transferbussen står och väntar. De vet var hotellet ligger. De är vana att ha barn där. Det kommer att finnas mat som alla kan äta. Receptionen kommer att förstå vad du säger. Det finns läkare på plats om något händer. Det finns barnaktiviteter och andra barn på plats. Det finns träningsanläggning och redan färdiga träningspass. Det finns bestämda utflykter med buss fram och tillbaka.

Men spontanitet och äventyr blir det oftast inte mycket med. Du förväntas boka din solstol 06 på morgonen annars får du ingen. Hotellägaren kommer antagligen inte bjuda in dig och din familj till sitt hem på traditionell middag. Gamla farmor i hotellpersonalen kommer inte bli ditt barns bästa kompis. Med all inclusive kanske du heller inte ser så mycket mer av resmålet än just hotellanläggningen. Du kan inte byta hotell mitt i om du är missnöjd. Utflykter är bestämda och du kanske missar väldigt fina grejer.

Men det som jag kanske mest vänder mig emot är att planet fylls på Arlanda med soldyrkande svenskar och sedan slussas ni till samma ö, samma hotell, slåss om samma frukostbuffé och återvänder hem en vecka senare. Hetsen kring gratis öl, köer till middagen (som oftast äts under hets och en ljudvolym som är allt annat än semester) och minidisco på kvällen. Och ingen kontakt med lokala befolkningen alls. Och så tycker jag ju det är så himla roligt att styra ihop resor själv. Att sitta i timmar och jämföra hotell, restauranger, flygpriser och tider för att skräddarsy den perfekta resan.

Jag tycker också charter är hutlöst dyrt när det kommer till exempelvis Thailand.  där allt är så mycket billigare om du bokar själv.Men det beror kanske vilken standard du vill ha och säsong?

Jag vet att det inte alls behöver vara så som jag beskriver det, man är fri att själv lämna komplexet, besöka restauranger istället för buffén och ta en taxi till en annan strand än den som ligger vid hotellet. Men hur många gör det? Och jag är inte bättre jag heller, man har det liksom lite för bekvämt.

Nu låter jag väldigt negativ känner jag och det var inte tanken. Jag vill inte ses som en resesnobb jag tycker inte charter är sämre än annat resande (vilket folk ofta tror har jag märkt), det har bara inte passat mig och min person, än. Men som sagt om ett par veckor reser vi med två barn och det kanske passar alldeles perfekt i denna fas i livet? Jag tror det och ni kommer få höra allt om min upplevelse inom kort. Jag har aldrig rest charter under lågsäsong och med detta bolag så det ska bli roligt att uppleva. Och de här charterresorna som erbjuder egen pool, egen matsal etc lockar även mig!

Och

här kan du läsa om resan som fick mig att ändra mig

om charter - vår resa på Kos var fantastiskt och glädjen i Aramis ögon gick nästan att ta på.