7 saker du inte får missa i Rom

Rom är en utav mina favoritstäder. På lagom avstånd, med ett behagligt klimat och massor att se och göra. Här listar jag några måsten om du besöker Italiens huvudstad.

  • Smaka på Rom. 

Ät dig genom staden. Allt smakar gott och allt smakar mer. Pizza, pasta, glass, kaffe, parmaskinka, mozzarella, bakverk - njut av varje tugga!

För ljuvlig pasta rekommenderar jag Pasta Ristorante Due Ladroni på Piazza Nicosia 24 och Roms bästa glass hittar du antingen på Il Gelato di San Crispino som ligger på Via della Panetteria, 42 e in Via Cilicia eller Il Dolce Sorriso på Via Arenula 25.

Och bästa espresson då? Jo den finns på Caffè S. Eustachio - Piazza S. Eustachio 82. En kaffebar som öppnade på 30-talet och som fortfarande har kö från morgon till kväll.

  • Sevärdheter som är ett måste; Colosseum, Vatikanen, Fontana de Trevi, Pantheon, Piazza Navona och Peterskyrkan. 

Att gå omkring i Rom är som att gå igenom en historiebok. Det finns hur mycket som helst att se. Men är du bara här en weekend så välj ut ett par saker som du verkligen vill se, besök dem tidigt på morgonen och få tid över till att upptäcka övriga staden när busslasterna väller in.

Colosseum.

Kasta ett mynt över axeln och försökra dig om att du kommer att komma tillbaka till Rom.

  • Isola Tiberina och Trastevere

Isola Tiberina är en bilfri ö som kan nås via två broar. Ön är bara 300 meter och har en enda bofast person - en oas mitt i stan. Bron Ponte Cestio (från romartiden) förbinder ön med kvarteret Trastevere som är en favorit hos mig.

Trastevere är det riktiga Italien. Små restauranger och gränder, snirkliga gator, tvätt mellan husen, torg med små kyrkor och väldigt mycket billigare än runt sevärdheterna. På kvällen myllrar det av folk på uteserveringarna och efter varje gathörn uppenbarar sig något ännu vackrare.

  • Besök en marknad

Det finns flera marknader i Rom och jag tycker du ska besöka minst en när du är i staden. Campo de Fiori, Campagna Amica Market, Piazza Vittorio Market och Piazza San Cosimato Market är bara några. Njut av atmosfären, dofterna och frossa i färsk frukt och grönsaker.

  • Picknick i parken Villa Borghese

Villa Borghese är en utav Roms största parker och ligger precis vid slutet av Spanska Trappan. Parken är som en oas mitt i staden och ger välbehövlig skugga.

Köp med picknick och lägg dig under ett träd innan du spanar in statyer och museum som också finns i parken.

  • Gå uppför Gianicolo

Gianicolo är en utav de sju kullarna och bjuder på en fantastisk utsikt över hela staden. Det är svettigt att gå uppför en sommardag men väl värt besväret. Varje dag klockan 12 skjuter en kanon ett skott från denna kulle för att markera tiden.

  • Besök en takbar - gärna Grand Hotel de la Minerve

Grand Hotel de la Minerve

ligger på Piazza della Minerva och har Roms bästa atmosfär. Vinet är iskallt, snacksen goda, baren spelar loungemusik medan solen sänker sig över staden.

Andra tips är Hotel Raphael som också har en underbar takbar liksom restaurangen All Óro.

Läs alla mina inlägg om Rom här

.