Travel Thursday - Interrail i Europa

Jag har fått många frågor hur mycket det kostar att åka tåg i Europa med Interrail och att göra en sådan resa som vi var ute på. Det varierar såklart men jag ska ge er några prisexempel;

Vi hade ett kort med 5 resor på 10 dagar – du väljer själv vilka dagar du resor och du har 10 dagar på dig att göra dina 5 resor (eller färre). Ett sådant kort kostar i dagsläget ca 2500 kr och vill man, som vi, åka första klass kostar det 3900 kr.

Vill du vara borta lite längre finns en biljett med 10 resor under 22 dagar som kostar 3500 kr och i första klass 5575 kr. Det finns också kort med fritt antal resor i 15 dagar (3900 kr), fritt antal resor i 22 dagar (4500 kr) eller fria resor i en månad (5900 kr). Det finns också speciella pass om du endast vill resa i ett land. Interrail gäller inte resor inom ditt eget land men du får halva priset på den biljetten oftast går den resan till Köpenhamn.

30 länder deltar i Interrail (se vilka här) och många länder kräver platsbiljett på tågen. Det är en kostnad som tillkommer (runt 50 kr per plats) och var ute i tid när du bokar platser! Vi åkte inga nattåg utan hade hotell i varje stad men du kan också välja att sova på tåg och spara in på en del av kostnad för boende.

Nyhet 2015 är att upp till två barn under 11 år åker gratis med en betalande vuxen - hur bra är inte det för en barnfamilj?! Snacka om prisvärt resande!

En annan nyhet är att det också kommer att använda sitt Interrailkort på vissa av de grekiska färjorna.

När du köper ett interrailpass får du med en karta med alla vägar du kan åka med tåg i Europa. Interrail har också en helt fantastisk app som är gratis och där kan du se tågtider, byten, hitta närmaste tågstation, läsa fakta om länderna - och du behöver inte vara online för att använda den.

Några exempel på resor du kan göra (och som jag gärna gör i sommar) är:

Paris - Bryssel - Amsterdam - Frankfurt - Wien (total restid 13,5 timmar)

Bern - Milano - Florens - Pisa - Rom - Milano - Lugano (total restid 11,5 timmar)

Berlin - Warszawa - Ostrava - Prag - Budapest - Ljubljana (total restid 30 timmar)

Vi åkte Stockholm - Köpenhamn - Hamburg - München - Venedig (total restid ca 25 timmar)

Mer information hittar du på

Interrails egen sida.

Jag blev väldigt förtjust i att färdas med tåg, överraskad över hur smidigt det var och jag kommer definitiv välja det igen!