mustig höstgryta på nötkött med gratinerad blomkål

Det blev riktig söndagsmiddag igår; mustig höstgryta med gratinerad blomkål. Ni vet sånt där långkok som smälter i munnen. 


Mustig höstgryta på nötkött (4 personer) 

Grytbitar nötkött ca 500g 
1 stor morot 
2 gula lökar 
5 dl vatten 
2 lagerblad 
1 tärning köttbuljong 
soja 
1 dl matlagningsgrädde 
1 dl lätt creme fraiche 
salt 
peppar 

Stek grytbitarna snabbt i smör. Lägg sedan över dem i en kastrull och ha i vatten, lök (skär i klyftor), lagerblad, morot och buljong. Låt koka 1,5 timme. Häll sedan allt i ett durkslag och ha en skål under. Häll tillbaka såsen som hamnar i skålen i kastrullen och lägg i köttet och så mycket morot som du vill ha (låt löken ligga kvar). Häll sedan i grädde och creme fraiche, låt koka upp, smaksätt med salt, peppar och soja och grytan är klar att serveras. 
Köttet kommer att vara härligt mört och det doftar ljuvligt. Servera med ris/bulgur eller enbart grönsaker. 

Jag åt gratinerad blomkål till som är busenkelt att göra. Lägg blomkål i en skål med lite vatten i botten, micra 3 minuter. Lägg sedan blomkålen i en ugnsform, på med örtsalt och lite riven ost/parmesan, gratinera på 225 grader i ca 15-20 minuter.