pepparrotslax med butternutmos och squashpytt


Sedan jag var 18 år och bodde med en person från sydafrika har jag älskat butternut. Hon brukade göra mos på butternut, potatis, palsternacka och kålrot som smakade gudomligt. Det har alltid varit ganska svårt att få tag på butternut i Sverige men när jag bodde i England brukade jag köpa det relativt ofta, och döm om min förvåning när jag förra vecka fick hem en korg från Prat PR med just en butternut i. Så igår blev det riktigt novembermiddag här hemma;

Butternutmos såklart... (jag skalade butternut, skar i mindre bitar, kokade tills den blev mjuk och sen mosade jag den tillsammans med salt, peppar, muskot och en rejäl klick smör)
...och squashpytt på shuash och charlottenlök samt en grym lax med pepparrot. Lägg 4 tinade laxfileer i en form, blanda 2 dl creme fraiche, 125 g catadou pepparrotsost, lite dill, salt, peppar, örtsalt, 1/2 buljongtärning och lägg sedan röran på laxen. In i ugnen i 20 minuter på 200 grader. Servera med moset och squashen samt en extra klick pepperrotsvisp! Godare än så här blir det inte och tur för mig så fanns det över till lördagslunch också.