3 veckor på LCHF och hur gick det

Så var de dags att utvärdera lchf. Det har gått 3 hela veckor, jag har inte fuskat, jag har inte rasat i vikt (oförändrat) och jag känner inget halleluja. Men jag känner mig piggare på kvällen, är inte sugen på godis på samma sätt, längtar inte efter chips och tro det eller ej men jag tycker mina eksem blivit bättre. Jag har dock haft bakslag denna tredje vecka då jag bytt ut kolhydrater mot alltför mycket mejeriprodukter (yoghurt, creme fraiche, grädde, mjölk, kesella, keso – you name it!) och kämpat mot ond mage – stundtals så illa att jag legat på soffan och ålat som en mask av plågor. Jag skar ned ordentligt i helgen, köpte hem laktosfri mjölk och nu är jag tillbaka på banan igen.

Det jag har haft svårast för, bortsett från laktosproblem, är allt detta fett. Jag mår inte bra av gräddiga såser varje dag, jag vill inte äta kyckling som badar i creme fraiche och ser jag mer smält ost eller bacon kräks jag. Det är helt enkelt för tung mat för mig. Men jag förstår mitt misstag och varför jag kanske inte sjunger lovsånger – all laktos. Idealet är ju att äta ägg till frukost, en handflata protein, en handflata grönsaker och inte mer än 1 dl sås till lunch och samma sak till middag. Jag har slarvat med det där och ätit för lite fett och proteiner tror jag.

Så hur kommer jag fortsätta?
Inte strikt lchf kan jag meddela men till stor del. Jag kommer att gå tillbaka till min fiberhavregröt vissa dagar varvat med omelett istället för turkisk yoghurt men behåller ägget och kokosoljan. Till lunch kommer jag äta lax/kyckling/sallad/någon lättare röra/keso men kanske även lite quinoa/bönor ibland och inga ostomeletter. Till middag kommer jag fortsätta äta sallad/spenat/vitkål/blomkål/broccoli istället för kolhydrater och såsen blir baserad på turkisk yoghurt eller lätt creme fraiche inte vispgrädde och smör. Lchf förespråkar inte mellanmål och om man måste ska man helst gnaga på en ost eller skinka med smör. Det funkar inte men jag kan heller inte längre äta kesella (något i kesellan ger mig fruktansvärda magsmärtor) som jag brukar så det kommer kanske bli makrill i tomatsås, ägg och i enstaka fall frukt. Godis och kakor kommer jag att hoppa över så länge jag inte är sugen. Får jag återfall får det bli några godisar under helgen men jag ska inte tillbaka in i sockerberoendet.

I det stora hela är jag glad att jag slutat med kolhydrater, jag känner mig lättare, jag har inga blodsockerfall, magen mår bättre (förutom laktoschocken) och jag har fått upp ögonen för bra och dålig mat och hur det påverkar oss. Jag ser med skräck på folk som köper dubbla mackor från Subways till lunch. Jag vill gå fram och läxa upp alla 100 tonåringar som köar på Lidl på lunchrasterna för att köpa crossianter, vita baguetter och wienerbröd. Jag kommer hädanefter att göra efterrätter som inte är fulla med socker och vitt mjöl och jag sneglar numera i andras varuvagnar och ser direkt om de kör lchf eller inte.