Memorial Peace Park - Hiroshima

I Hiroshima bor det ca 1 miljon människor och var man än ska så åker man spårvagn.

The Atomic Dome, den enda byggnaden som stod kvar runt explosionsområdet efter atombomben 1945.

I Hiroshima Peace Memorial Park står en stor staty av Sadako med en papperssvala. Jag älskar boken om Sadako Sasaki, hon fick strålskador/leukemi av atombomben men var övertygad om att hon skulle överleva om hon hann vika 1000 pepperssvalor. Tyvärr dog hon innan alla svalor var färdiga men skolor runt om i Japan samlade senare ihop pengar för att bygga detta monument som stod klart 1958.

Barn från hela världen skickar nu papperssvalor till Sadako och de kan beskådas i glasskåp runt statyn. Denna flicka kom med massor av papperssvalor. Peace on Earth and in Heaven stor det under statyn där det också sitter en står klocka som barn kan ringa i för fred på jorden.

Detta är ett monument för alla som dog i bombningen. Här står alla namn på de som omkom och bågen ska skydda deras själar. Rakt bakom bågen brinner en eld och det står "Rest in Peace, the error shall not be repeated." Elden har brunnit oavbrutet sedan 1964 och den kommer inte släckas förrän världen är fri från kärnvapen.

Inne på Memorial Peace Museum möts man av denna text... USA står inte högt i kurs här kan jag säga, med all rätt! De och Ryssland pekas ut ganska hårt som de i världen är mest positiva till kärnvapen. Svaret på frågan är att de ville få ett slut på kriget genom atombomben, få Sovjetunionen att alliera sig med dem mot Japan och därmed skulle Sovjet få mindre att säga till om när kriget väl tog slut.

Exakt klockan 08:15 släppte USA atombomben över Hiroshima för att få ett slut på andra världskriget. Japan var i en väldigt svag position och man valde denna stad för att det var en relativt stor stad med vapenfabriker. Totalt dog 140,000 personer och över 70% av stadens byggnader försvann. Det sägs att det såg ut som att solen störtade ned i staden.

Såhär såg den ut, den sk Little Boy, 3 m lång och vägde 4 ton.

Staden från ovan 08:14 den 6/8 1945...

... och samma vy 08:16 1945.

På hela museet gick tvapparaterna varma med filmer från bombningen.

En upphittad trehjulning några dagar senare.

En tunga och en hårbotten upphittade i staden.

Jag var stum och mådde illa när jag gick därifrån kan jag säga, kanske ett utav de hemskaste museum jag besökt! Den 6/8 tänds tusentals ljuslyktor på denna flod för dem som omkom under bombningen men tyvärr är jag inte kvar då.