Utflykt till Koh Hong

Koh Hong är en liten ö utanför Ao Nang och tillhör National Marine Park. En del kallar det en utav Thailands orörda öar. Stället blir mer och mer populärt som utflyktsmål och jag hade hört av väldigt många att Koh Hong är ett måste.

koh_hong1.jpg

Hur tar man sig till Koh Hong?

Vi hyrde en egen longtailbåt en halv dag och begav oss till Koh Hong från Klong Muang, en resa som tar ca 30 minuter. Tar du båt från Ao Nang tar det närmare en timme. Fördelen med att hyra egen båt är att du slipper vänta på andra och vill du göra spontanstopp är det bara att hejda din kapten. Vi betalade 5000 bath för fyra personer och privat båt 09-14. Då ingick frukt och dryck samt nationalparksavgiften till Koh Hong. Ett tips är att åka så tidigt som möjligt på morgonen på grund av minst folk men även att det på eftermiddag blir lågvatten. Mellan 11-15 är det nämligen smockat med folk, utflykter kommer och går och en orörd ö är det inte längre, men väldigt vacker.

longtail2.jpg
ananas.jpg
kidsthailand.jpg

Vad gör man på Koh Hong?

Här solar och badar du samt snorklar, det finns inget annat att göra. Ön har två fantastiska stränder som delas av ett klippblock., den bästa är mellan klippblocket och den stora kalkstenen. Du kan inte stanna här över natten, det finns eller liten butik som tar galna överpriser men annars är detta avkopplingens ö. Du kan snorkla direkt vid stranden och vattnet är klart.

På baksidan av Koh Hong finns en magisk lagun som du inte ska missa. Båten kör in i en smal passage och du kan bara besöka lagunen när tidvattnet är högt nog. Inne i lagunen är vattnet i midjehöjd och smaragdgrönt.

kohhong.jpg
lagun1.jpg
lagun2.jpg

Vad finns runt om Koh Hong?

Vi stannade på några mindre öar med paradisstrand för att bada, vi gjorde också snorkelstopp och besökte lagunen. Vår kapten visade oss också klippor och grottor där fåglar håller till.

snorklathailand.jpg
island1.jpg

Är Koh Hong värt ett besök?

Detta är en perfekt utflykt för barn, lagom lång, lagom mycket att se och speciellt lagunen tyckte barnen var jättemysig att besöka. Stranden på Koh Hong var perfekt för sandslottsbygge men det finns väldigt lite skugga. Jag tycker ön är värd ett besök men mitt på dagen när det är som mest folk bör man undvika den. Det är otroligt vackert runt om hela ön och en halvdagsutflykt räcker gott och väl.

island2.jpg

Hej från Malaga

Det har varit tyst här ett tag, det är jag väldigt medveten om. Jag har jobbat med ett stort projekt, jag har jobbat långa dagar och kvällar men nu är vi snart i hamn!

Just nu befinner jag mig på jobb i Malaga som visade sig vara så mycket härligare än vad jag trodde. Jag som är ett älskar Italien har ofta valt bort Spanien men denna stad är verkligen jättemysig. Gränder, fina torg, blommande träd, underbar mat och dessutom strand vilket ger staden en Barcelona-känsla.

IMG_6653.JPG

Många väljer ju att lämna Malaga så fort planet landar för att resa mot Marbella, Nerja och andra ställen men vi har valt att bara göra Malaga - och det finns så mycket att se. Marknader, butiker, restauranger, barer, museum, strandpromenad och vi har fullt upp att hinna med allt vi vill.

IMG_6961.JPG

På söndag reser jag hem igen och förhoppningsvis kommer mer regelbundna blogginlägg tillbaka inom kort!

Ersättning när flyget är sent

flightright.jpg

Det var länge sedan jag faktiskt flög och flyget var i tid. Jag blir irriterad på plats men väl hemma glömmer jag det snabbt. Grejen är ju att man faktiskt kan få tillbaka rejält mycket pengar tillbaka utan att jobba ihjäl sig. Flightright kan hjälpa dig att få kompensation för både försenade och inställda flyg. Och ja de tar en viss del % för att hjälpa dig såklart men du lägger ned 2 minuter av din tid, resten sköter experter. Och får du ingen ersättning för din försening betalar du inget alls.

Reser jag själv är ju inte en försening jättejobbig men när jag reser med barnen är det ju vidrigt att bli massor av timmar försenade på en ynklig liten flygplats med max ett café och 20 sittplatser. När man ska flyga 10 timmar med en 3-åring är det inte roligt att också få vänta 6 timmar extra på flygplatsen, det förstör en del av resandet. Alla flyg som är över tre timmar försenade har du rätt till ersättning. Det finns speciella EU-regler som säger att för kortare flyg är du berättigad €250 och för långflygning €600.  Självklart finns det speciella omständigheter då du inte kan få ersättning, sådan är ett strejk, politiskt läge och väder till ex. Du kan själv kolla in vilken typ av ersättning du är berättigad till här.

kors.jpg

Vi försöker få till en vinterresa och en sommarresa per år med familjen, längre bort. Tyvärr blir det svårare och svårare ju äldre Aramis blir då skolan inte ger ledigt och jag tycker inte det är värt pengarna att resa bort över jul. Min dröm är ju att vi ska kunna bo i Thailand nov-mars varje år men resten av familjen verkar inte så pigg på det. Förhoppningsvis kan vi flytta utomlands igen någon gång till ett varmare land. 

Min helg i bilder

Hur såg min helg ut? Det var lite av varje och en perfekt mix! Fredagskvällen spenderas hemma, vi bjöd Mickes föräldrar på tacofest och så tittade vi klart på Störst av allt på Netflix - vilken kanonserie!

På lördagen åket Aramis och Micke iväg på friidrottstävling och jag och Älva drog på teater.

FullSizeRender.jpg

Älva är motsatsen mot Aramis i samma ålder. Hon älskar allt som är teater, sång, musik och så även denna. Vi var till Pygméteatern vid Odenplan och såg en ny version av Bockarna Bruse.

FullSizeRender.jpg

Sedan åkte vi hemåt för att plocka upp Aramis och åka till Kärrtorp. Där skulle Mickes föräldrar ha sin årliga körkonsert och vi satt bänkade på andra raden. Kvällen försvann i middagsbestyr, lördagsgodis och film.

IMG_5819.JPG

På söndagen gick jag ut för en rejäl morgonpromenad runt söder och Gamla stan. Det var så väldigt fint väder och helt tyst.

IMAGE.JPG

Vid 11-tiden gled jag ned till Hornstull för att kolla in marknaden och möta upp en kompis som kom med tåget från Sala.

IMAGE.JPG

Vi skulle nämligen äta brunch här, på Calexicos vid Hornstulls strand. Pangsöndag för brunch och galet gott med sallader, minihamburgare, pulled pork extra allt, nybakat bröd, våfflor, pannkakor och fruktsallad.

IMAGE.JPG

Och en efterrättsbuffé som inte gjorde saken sämre. Efter denna matfest bestämde vi oss för en rejäl långpromenad. Årstaviken, Skanstull, Götgatan, Gamla stan och senare shopping i city.

IMAGE.JPG
IMAGE.JPG

Vi tittade också in i Stockholmsrummet på Sergels torg där de byggt upp hela Stockholm i miniatyr och man kan även se var Stockholm växer - imponerande! På mitt förra jobb hade jag stenkoll på staden men jag känner att jag tappar min Stockholmskunskap - måste fräscha upp den!

Sedan gick vi lite till, drack juice och så hann jag lagom hem för middag med familjen, veckoförberedelser och Mathem som kom med en hel storhandling. Bra helg!

Det blev ett bröllop ändå

Vad hände egentligen undrar vissa som följer mig på instagram, blev det bröllop ändå?

IMG_5659.JPG

Ja det blev ju det men ett helt annat bröllop. På fredagen träffade vi de övriga svenskar som var i Belgrad för bröllop som inte blev. Vi drack aperol på en uteservering och hade det allmänt härligt. Hon som skulle blivit fru ( min kompis flickvän) var också med och hon är från Belgrad. Helt plötsligt dyker min kompis från USA upp, han som ställt in bröllop på grund av jobb. Vi fick alla en smärre chock och alla undrade skulle det bli bröllop ändå? Men nej det skulle det inte, men företaget hade skjutit upp utbildningen i sista sekund och han hittade en sista minuten resa till Belgrad. Till vår glädje! Och istället för att de gifte sig tog hennes brorsa och tjej över bröllopslokal, mat, dryck och DJ. De bjöd in oss 10 svenskar, vi fick ett eget bord och oj vilken kväll! 

IMAGE.JPG

Bröllop i Serbien betyder fotografering, middagsbuffe, fri bar och en himla massa dans. Klockan 16 började det och från klockan 18 satt ingen ned. Gammal som ung röjde på dansgolvet, det var 90-tals hits och tårtan rullades in till tonerna av Dirty Dancing.  Dans på stolar, 100% glädje och en upplevelse. 

Så ja jag hamnade på bröllop där jag aldrig träffat de som gifte sig men vad gjorde det?

IMAGE.JPG
IMAGE.JPG

Jag reser till Belgrad

I vintras damp en bröllopsinbjudan ned hemma hos mig, en utav mina äldsta vänner skulle gifta sig i Belgrad. Jag bokade flygbiljetter direkt och var tokpepp.

IMAGE.JPG

I slutet av januari fick de tyvärr lov att ställa in bröllopet då min vän blev erbjuden sitt drömjobb med start i april. 

Eftersom jag inte lever som jag lär bokade jag icke avbokningsbara biljetter, så Micke och jag bestämde oss för att åka ändå. Utan minsta förväntan för denna stad.  

Månaderna gick, jag läste mer om Belgrad, var på ett event med Serbiens turistbyrå och blev sedan så sugen på staden. Ord som 2019 hetaste resmål och Det nya Berlin diskuterades och nu är det upp till bevis. 

IMAGE.JPG

Igår flög vi hit direkt med Air Serbia, planet hade kanske sett bättre dagar men glad att vi inte valde SAS i dessa strejktider. 2 timmar och 15 minuter tog flighten, vi landade 23.00 och det var 18 grader ute. Nu har vi tre dagar på oss och upptäcka denna heta stad. 

Om du har tips så tar jag gärna emot! 

Påsken 2019

Påsken i år blev en mix av Stockholm och Sala och fullt fokus på barn. 

På långfredagen åkte vi till Sala för att äta lunch vid vattnet med släkten och gå på äggjakt.  

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

På eftermiddagen tog jag med Älva upp till kompis sommarhus där vi träffade mer vänner, fikade och lekte med gullig hund.  

Lördagen bjöd på 22! grader och det var inga problem att dricka kaffe ute redan vid frukost.  

FullSizeRender.jpg

Sedan tog jag och Aramis en långpromenad runt stan som avslutades med årets första mjukglass.  

FullSizeRender.jpg

Det blev mer äggletning och sedan skulle ägg målas innan vi åt en rejäl påskmiddag extra allt. 

FullSizeRender.jpg

På söndagen tog jag med Älva till stans största lekpark där hon älskar att vara. Och så plockade vi vitsippor i skogen, tittade på andra blommor och gick på små skogsstigar. 

FullSizeRender.jpg

Framåt eftermiddagen rullade vi hem till Stockholm igen för att också ha en ledig dag på hemmaplan. 

Lyxigt värre att också ha en ledig måndag. Jag och barnen skulle ut på cykeltur men min cykel hade gett upp efter en vinter i ett cykelförråd. Så det blev direkt in på däckbyte för den och medans vi väntade åt vi lunch i solen.  

IMAGE.JPG

Sen äntligen blev det cykeltur kring Sickla sjö, lek i park, glass i solen och en härlig dag som avslutades med 5års kalas och en sista påskmiddag. Väldig fin påsk som mer påminde om sommar än vår i det härliga vädret!

IMAGE.JPG
FullSizeRender.jpg

Hyra bil utomlands - här är mina bästa tips

De senaste åren har jag hyrt bil på resor utomlands både med och utan barn. Första gången kände jag mig gravt lurad på det mesta men nu har jag lärt mig vad som kostar och inte och vad man ska tänka på. För sammanfattningsvis är det ljuvligt att ha egen bil på resan, att själv kunna välja vart och när man vill göra utflykter och vad man vill se. Att upptäcka ställen du inte kommer till med tåg eller buss, att hitta gömda små pärlor på vägen och vara helt spontana.

street-238458_1280.jpg

Mina bästa tips när du hyr bil utomlands

Jämför hyrbilar och priser

Ta inte första bästa hyrbilsföretag. Ta en större pålitlig sajt där du också kan jämför bilar och priser som till exempel hyrbilsguiden.se De hämtar priser från över 1 200 olika hyrbilsföretag och garanterar låga priser och ett stort urval.

car-705840_1280.jpg


Ta full försäkring när du hyr bil

En enda gång tog vi inte full försäkring på vår hyrbil i Italien och det höll på stå oss dyrt. När vi återlämnade bilen hävdade uthyraren att vi gjort ett märke på sidan av bilen, som var där redan när vi fick det. Trots att vi hade bild på skråman på bilen med det datum vi hämtade ut bilen blev det en tvist. Denna tvist häll på i säker 6 månader innan vi till slut fick rätt och slapp betala väldigt många tusenlappar.

Kolla upp hur mycket bilbarnstol kostar i förväg

Ibland tar biluthyrare hutlöst betalt för bilbarnstol och bilkudde. Oftast per dag och har du 2-3 barn kan det dra iväg i pengar rejält. Om du kollar upp vad det kostar innan du anländer så har du alltid valet att ta med dig detta hemifrån istället.

Välj rätt storlek på bilen du hyr

Såklart en härlig stadsjeep eller stor kombi kan vara lockande men ska du köra mycket i städer eller överhuvudtaget i Italien skulle jag säga - ju mindre desto bättre. Att klämma sin in på deras minimala parkeringar samt få plats vid ett möte på en slingrig väg - du behövs en mindre bil.

hyrbil1.jpg

Fota bilen innan

Även om du tar full försäkring tycker jag att det kan vara bra att fora bilen innan med tanke på vad som hände oss när vi inte tog full försäkring. Det kanske låter som overkill men bättra att vara på den säkra sidan.

Ha gps och karta

GPS i all ära men ibland är vägar fel utmärkta, en gata avstängd eller bilen du har får inte plats på en skogsstig. Då kommer du älska din analoga karta som visar alternativa vägar och vilka städer/byar som finns i närheten när det krisar med toalett eller kaffe.

canarias.jpg

Fler som kör hyrbilen

Glöm inte att anmäla innan vilka som ska köra bilen du/ni hyr. Vi har gjort det misstaget en gång och det var sura miner på plats samt inte gratis att lägga till förare.

Undvik kräk i hyrbilen

Ha plastpåsar och våtservetter till hands när ni slingrar genom Europa på smala vägar och barnet plötsligt skriker Ont i magen. Eller när du själv tryckt chokladcroissanter i baksätet och inser att det är dags för grusväg i 30 minuter. Du vill inte ha kräkdoft resten av semestern och den du hyrt bilen av jublar inte heller.

hyrbil2.jpg

Inlägget skrivs i samarbete med hyrbilguiden.se men åsikter, tankar och bilder är mina egna.

Påsk på Skansen

Igår var det skärtorsdag och jag hade planerat in föräldraledighet. Så rätt med tanke på 18 grader och strålande sol!  

FullSizeRender.jpg

Jag och Älva tog båten från Hammarby Sjöstaden till Djurgården.  

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Det var dags för årets första besök på Skansen och att köpa årskort. Jag tycker det är så värt 295 kronor för obegränsat med besök i ett år för en vuxen och ett barn samt 50% till Akvariet. 

Påsk på Skansen betyder massor av roliga aktiviter som att binda kvast, pyssel, marknad, sagor, korvgrillning och ansiktsmålning.

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg
IMAGE.JPG
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Vi tittade lite på djur också men vi tyckte båda att husen och omgivningarna runt omkring var mer spännande. 

FullSizeRender.jpg

Det här med barn och sockervadd. De lurar mig att köpa varenda gång, är i himlen när de får den och sen tar de en tugga och vill inte ha mer. Så då står man där som vuxen och kladdar ner sig med sockervadd till kaffet.  

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Skansen är så otroligt fint! Jag hävdar att Skansen är bättre än varenda historiebok i världen för att lära sig om Sveriges historia. 

FullSizeRender.jpg

Påsk på Skansen rekommenderas. Det var strålande väder, ganska mycket folk men kändes aldrig trångt. Efter 6 timmar tog vi båten hen men Älva kunde ha stannat mycket längre. Fin inledning på påsken! 

Koh Rok - dagsutflykt från Koh Lanta

Koh Rok är en liten grön ö som omges av kristallklart vatten och massor av färgglada fiskar. Det är en perfekt dagsutflykt från Koh Lanta och du kommer inte bli besviken.

kohrok1.jpg

Hur tar man sig till Koh Rok?

Jag bokade vår tur med en resebyrå på gatan mittemot vårt hotell. Efter rekommendationer från hon som jobbade där valde vi Tin Adventure Sea Tour till Koh Rok. Speedboat till Koh Rok tar ca 50 minuter från Koh Lanta och resan dit var ganska skumpig och många mådde illa, hemresan var mycket lugnare.

kohrokbat.jpg
53185796_2547500658625299_4491952595186745344_o.jpg

Snorkelutflykt till Koh Rok

Tin Adentures plockade upp oss 09 på hotellet med bil och de släppte av oss 15:30 med båt vid hotellet på vår pir. Vi betalade 2800 bath för en vuxen och ett barn och då ingick snorkelutrustning, handdukar, lunch, frukt och så mycket läsk/vatten du vill ha.

När vi anlände Koh Rok lastade vi bara av vår mat där sedan åkte vi 5 minuter till vårt första snorkelstopp. Vattnet var knallblått/grönt och väldigt lugnt. Aramis som inte varit jätteförtjust i att snorkla förr hoppade i direkt. Vi fick låna cyklop, snorkel, simfötter och Aramis valde även att ha flytväst efter rekommendationer. Det gör att barnen kan koncentrera sig mer på själva snorklingen istället för simning.

undervatten.jpg
nemos.jpg
snorkling.jpg

Vi gjorde två olika snorkelstopp innan det var dags för att gå iland på Koh Rok. Där dukades en lunch upp på stranden, thaimat och frukt, och sedan har vi ett par timmar att utforska Koh Rok. Vi badade, gick på upptäcksfärd, badade lite till och sedan var det dags att hoppa i båten igen. Ett sista snorklingstopp hann vi med innan vi åkte tillbaka till Koh Lanta igen. En perfekt dagsutflykt, bra längd om du har med barn och bra förutsättningar för snorkling med bra rev och minimalt med vågor.

lunchstrand.jpg
snorkel.jpg
underwaterkohrok.jpg

Vad gör man på Koh Rok?

Inte så mycket är svaret på den frågan. Du njuter av vattnet som är kristallklart, du kan snorkla vid stranden och det bor jättevaraner som min 8-åring var helt fascinerad av. Vill du bo över finns enklare tält, det finns en restaurang som lagar några utvalda thairätter och det är väl allt. Ön består av regnskog, mangroveträsk, det finns bra toalett och dusch och självklart några gungor i träden för riktig thai-känsla.

Men kolla in vattnet mina vänner - det är som att vara på Maldiverna och det är det som Koh Rok till ett paradis. Går du åt höger från piren är det fritt fram att bada, snorkla, hoppa och leka. Går du till vänster står det att här ska du inte bada. Oklart om det är för att de försöker bevara stranden eller om de gjort så för att folk ska istagramma en tom paradisstrand.

kohrokpier.jpg
kohrokwater.jpg
varan.jpg
kohrokbeach.jpg
kohrok6.jpg
kohrok4.jpg

Är det mycket folk på Koh Rok?

I omgångar ja men inte olidligt. Inga båtar får stanna vid stranden utan då går via piren. Precis vid 12 kommer en hel del båtar som gör lunchstopp här men ön är stor och nej trångt var det inte. Vid 13-tiden börjar folk droppa av igen och när vi åkte därifrån var det inte många personer kvar som ni ser på bilden nedan.

kohrok5.jpg

Andra utflykter jag gjort från Koh Lanta är när vi åkte till Koh Ngai - läs här.

Och när vi snorklade och besökte Emerald Cave - läs här.