Bästa thai-maten i Stockholm enligt mig
/Jag har provat väldigt många thaiställen i Stockholm, med varierat resultat. Men det finns en restaurang som är bättre än alla andra, som alltid håller toppklass och som är allt det där extra: Pat´s Place på Folkungagatan. Hit går du inte för att ta en snabb pad thai i farten under en plastpalm och blinkande lyktor, du får inte sitta i en tuk tuk eller i en koja. Du går hit för att njuta av thai tapas när det är som allra bäst.
Jag har lärt känna Pat som äger Pat´s Place och hon är en sådan genuint fin person som visar att hårt arbete lönar sig och man ska inte ge upp sin dröm - dessutom är hon småbarnmamma vilket också är ett heltidsjobb. Senast jag besökte restaurangen bad jag henne berätta historien om stället och om den otroliga maten.
Historien om Pat´s Place
Pat´s Place startades av Pat Prommeenate 2017 och numera ägs restaurangen ihop med Viktor Parunya Eklund som Pat träffade då hon pluggade på högskolan i Västerås.
Innan Pat´s Place drev Pat en av Bagarmossens bästa thaikiosker men 2017 bestämde hon sig alltså för att som först i Sverige servera thai-tapas på modernt vis. När Pat’s Place öppnade i november 2017 var det bara Pat själv och en ensam kock i köket. De hade då inget alkoholtillstånd och maten stod helt i centrum. Det var viktigt att lokalen skulle kännas som Södermalm så väggarna målades i färgen Stockholmsvitt (så alla skulle känna sig hemma) och möbler inhandlades på Blocket för en mysig i avslappnad känsla.
När restaurangen slog upp dörrarna tog det ungefär två månader innan gästerna började hitta dit. Men 2018 kom det stora genombrottet. En artikel i tidningen Metro om den nya krogen fick fler och fler att besöka slutet av Folkungagatan som annars är en ganska död del av Södermalm (eller var nu slår fler o fler upp sina dörrar här).
Sedan starten har Eva Attling varit en trogen gäst. Redan under det första året sa hon till Pat ”Jag vet att du kommer att lyckas.” Eva tog med sig vänner, som i sin tur började dela bilder från restaurangen i sociala medier. Tillsammans med Metro-artikeln spreds ryktet och i januari 2019 var restaurangen fullbokad – med väntelista.
År 2020 tog restaurangen hem priset Gulddraken i kategorin Krog Budget – och då exploderade det. Bokningarna sköt i höjden och väntelistan för ett bord sträckte sig till hela tre månader. Snart stod kändisarna på rad, och när Mauri filmade ett av sina populära avsnitt här ökade trycket ytterligare. Man fick anställa fler i personalen för att hantera alla bokningar.
Men så slog pandemin till. Restaurangen valde att hålla öppet hela tiden, samtidigt som man strikt följde restriktionerna om avstånd och säkerhet. Det var en tuff och stressig tid för hela teamet. Det dröjde ända till slutet av 2021 innan verksamheten började återhämta sig på allvar och gästerna återvände i samma takt som före pandemin.
Pat´s Place idag
Idag är väntetiden för ett bord två till tre veckor. Restaurangen öppnar bara sitt bokningsfönster en gång i månaden, för att ge alla en rättvis chans att få ett bord och för att man ska kunna vara spontan. De kan ta in 55 gäster som mest under en sittning och rekordet ligger på 230 gäster en söndag då det roterades bra i lokalen. På sommaren ökar man platsantalet något med en uteservering. Under Alla hjärtans dag i år stod över hundra personer på väntelistan för att få ett bord!
Du kan äta lunch här tis-fre 11-14 (och då måste du bara beställa Khao Soi om den finns på menyn för den är otrolig!) Klockan 14 stänger de i två timmar och öppnar sedan upp för middag 16-22 och på helgen är öppettiden 12-23 och det serveras endast tapas. (Måndagar stängt) I köket arbetar enbart thailändsk personal, medan servisen sköts av ett svenskt team.
Menyn på Pat´s Place
När ni ska äta middag med thailändska tapas kan man räkna på ungefär tre rätter per person. Är ni två, beställ gärna fem-sex rätter och dela på allting – då får ni prova massor av goda smaker tillsammans! Jag älskar konceptet sharing och ingenstans blir det så bra som här då varje rätt är en explosion av citrongräs, limeblad, chili, ingefära etc
Rätterna på restaurangen har alla fått sina namn på olika sätt. Eller vad sägs om rätten Star Wars som är en vingbönsallad med kyckling eller tofu där bönorna ser ut som små stjärnor. ET Go Home är en krispig jätteräka där formen påminner om ett ET:s finger. Titanic är ett långkok som precis som båten får sjunka ned länge i vätska. Nana in my Heart är en massamancurry där receptet kommer från Pats mormor.
Jag passade såklart på att fråga vilka som är Pats egna favoriter på menyn och det är Star Wars, Tears of the Tiger och Nana in my heart. Här hittar ni hela menyn
De har tre efterrätter som alla är lika goda, finns mango sticky rice inne tar jag nästan alltid det men ibland kan det vara brist på bra mango och då blir det Banana in Pyjamas som är en thailändsk pannkaka fylld med banan.
Dryck på Pat´s Place
Restaurangen har också en gedigen cocktaillista som är framtagen tillsammans med Johan Sandin Hansson som numera chefar över baren på Animo. Mina favoriter är Lemongrass Mojito och Cast Away (som är som en hel efterrätt med rom, kokosmjölk och mango) Pats favorit är Bohemian Rhapsody där isen är gjord med Butterfly Pea blommor och när du häller vätska över den så ändrar den färg. Bestseller är Ninja Turtle som består av vodka, lime, soda, thaibasilika- och chilisockerlag.
Självklart kan du också få ett glas mekhong och cola eller vin från deras stora vinlista. Eller thailändsk öl.
Kommer då detta vinnande koncept poppa upp på flera plaster i Stockholm? Nej är det korta svaret. Detta är Pats Place och det går inte att få till samma själ och hjärta på ett till ställe. Så boka ett bord, gå hit, upplev det bästa Stockholm har att erbjuda och njut av den härliga stämningen, thailändsk kultur, lyssna till thailändska i köket och ser du Pat så hälsa från mig!