15 saker du inte ska missa i Liverpool

Jag som varit tusen gånger i Manchester har varit förvånadsvärt lite i Liverpool så den här gången bestämde jag mig för att åka dit igen. Tåget mellan Manchester och Liverpool tar dryga 30 minuter, kostar ca 10 pund, du hoppar på vid Manchester Victoria och tåget stannar vid Liverpool Lime Street.

Liverpool är såklart känt för sin fotboll, Beatles kommer från Liverpool, det var här Eurovision hölls 2023, de har Englands största katedral och här har både Harry Potter och Batman spelats in. Här kommer mina tips till staden och inget tips har med fotboll att göra.

Royal Liver Building

Byggnaden Royal Liver Building är symbolen för Liverpool. Nästan 100m hög och med två stora fåglar högst upp som vakar över staden. Legenden säger att att om fåglarna skulle flyga iväg och lämna staden upphör Liverpool att existera. Du kan gå på guidad tur här som avslutas med att du får gå upp i tornet.


Core Coffee Tarleton st

Ett av stans bättre cafeer med stans bästa kaffe. Jättegoda mackor och snygg inredning.

Beatles staty samt museum

Liverpool är den stad i England som producerat flest listettor när det kommer till musik. Detta har helt och hållet att göra med Beatles. I Liverpool kan du gå rundturer med fokus på denna grupp men du kan också på egen hand besöka Beatlesmuseet och ta ett foto med statyn nere vid vattnet.

 

Baby e Coffee

Grymt café där du kan ta en fika eller äta lunch. Deras pannkakor och smashed avocado med poched egg är otroliga. Vid fint väder finns en mysig uteservering också.

Baltic Triangle

Det här är Liverpools hipsterkvarter speciellt kvällstid. Missa inte microbryggeriet Love Lane Brewery och baren Botanic Graden med en otrolig innergård.

Duke street food market

En foodhall där ni kan välja bland fler restauranger och sätta er i mitten av lokalen med en otrolg takhöjd. Extra plus för så snygg inredning.

Liverpool Central Library med Picton reading room

Stadens bibliotek är jättefint och stort. Här finns massor att göra och läsa såklart men framförallt är det Picton Reading Room på våning 1 du ska besöka. Ett läsrum som för tankarna till Harry Potters skolbibliotek.

Queens avenue

En mysig gata som kantas av uteserveringar och härlig belysning. Perfekt sommar som vinter för lunch eller middag.

Royal Albert dock

Albert Dock är den plats i Liverpool dit turister vallfärda. Barer, cafeer, resturanger, butiker och gallerier vid vattnet där du också hittar Maritime Museum, foodtrucks och mycket bra promenadstråk.


Bagelry

Bästa bagelstället i stan, perfekt för frukost och lunch. Nära katedralen och Chinatown.

Katedralen

Liverpools katedral är Englands största och väldigt vacker. På sommaren kan du sitta här för en mysig picknick.

Chinatown

Den är inte stor men den har en imponerande portal och här hittar du stans bästa asiatiska mat.

Sefton park

Sefton Park ligger lite utanför stadskärnan men här finns förutom en väldigt fin park ett otroligt vackert palmhus. Parken är enorm och under våren kan du se tusentals påskliljor blomma här, som ett gult hav.

 

Museum of Liverpool

Förutom att det ligger i en av stans snyggaste byggnader kan du här ta del av Liverpools historia och se hur staden växt fram. Få en inblick i de som bor här, sporten som format staden och hur arkitekturen förändrats.

Båttur på floden Mersey

Hoppa på den kända Mersey Ferry och se Liverpool från vattnet. Båtturen tar ca 50 minuter och du får se en helt ny sida av staden och lära dig mer om de kända byggnaderna. Båtarna utgår från Pier head.