Hyra bil utomlands - här är mina bästa tips

De senaste åren har jag hyrt bil på resor utomlands både med och utan barn. Första gången kände jag mig gravt lurad på det mesta men nu har jag lärt mig vad som kostar och inte och vad man ska tänka på. För sammanfattningsvis är det ljuvligt att ha egen bil på resan, att själv kunna välja vart och när man vill göra utflykter och vad man vill se. Att upptäcka ställen du inte kommer till med tåg eller buss, att hitta gömda små pärlor på vägen och vara helt spontana.

street-238458_1280.jpg

Mina bästa tips när du hyr bil utomlands

Jämför hyrbilar och priser

Ta inte första bästa hyrbilsföretag. Ta en större pålitlig sajt där du också kan jämför bilar och priser som till exempel hyrbilsguiden.se De hämtar priser från över 1 200 olika hyrbilsföretag och garanterar låga priser och ett stort urval.

car-705840_1280.jpg


Ta full försäkring när du hyr bil

En enda gång tog vi inte full försäkring på vår hyrbil i Italien och det höll på stå oss dyrt. När vi återlämnade bilen hävdade uthyraren att vi gjort ett märke på sidan av bilen, som var där redan när vi fick det. Trots att vi hade bild på skråman på bilen med det datum vi hämtade ut bilen blev det en tvist. Denna tvist häll på i säker 6 månader innan vi till slut fick rätt och slapp betala väldigt många tusenlappar.

Kolla upp hur mycket bilbarnstol kostar i förväg

Ibland tar biluthyrare hutlöst betalt för bilbarnstol och bilkudde. Oftast per dag och har du 2-3 barn kan det dra iväg i pengar rejält. Om du kollar upp vad det kostar innan du anländer så har du alltid valet att ta med dig detta hemifrån istället.

Välj rätt storlek på bilen du hyr

Såklart en härlig stadsjeep eller stor kombi kan vara lockande men ska du köra mycket i städer eller överhuvudtaget i Italien skulle jag säga - ju mindre desto bättre. Att klämma sin in på deras minimala parkeringar samt få plats vid ett möte på en slingrig väg - du behövs en mindre bil.

hyrbil1.jpg

Fota bilen innan

Även om du tar full försäkring tycker jag att det kan vara bra att fora bilen innan med tanke på vad som hände oss när vi inte tog full försäkring. Det kanske låter som overkill men bättra att vara på den säkra sidan.

Ha gps och karta

GPS i all ära men ibland är vägar fel utmärkta, en gata avstängd eller bilen du har får inte plats på en skogsstig. Då kommer du älska din analoga karta som visar alternativa vägar och vilka städer/byar som finns i närheten när det krisar med toalett eller kaffe.

canarias.jpg

Fler som kör hyrbilen

Glöm inte att anmäla innan vilka som ska köra bilen du/ni hyr. Vi har gjort det misstaget en gång och det var sura miner på plats samt inte gratis att lägga till förare.

Undvik kräk i hyrbilen

Ha plastpåsar och våtservetter till hands när ni slingrar genom Europa på smala vägar och barnet plötsligt skriker Ont i magen. Eller när du själv tryckt chokladcroissanter i baksätet och inser att det är dags för grusväg i 30 minuter. Du vill inte ha kräkdoft resten av semestern och den du hyrt bilen av jublar inte heller.

hyrbil2.jpg

Inlägget skrivs i samarbete med hyrbilguiden.se men åsikter, tankar och bilder är mina egna.