När firas Songkran och varför?

Songkran är Thailands nyår och firas alltid 13-15e april. Beroende på hur dagarna ligger i veckan firas det oftast i 4-5 dagar med en helg. Thailändarna firar att det heta perioden är slut och att regnperioden äntligen startar (iallafall i södra Thailand). Överallt häller och sprutar de vatten på varandra för att börja det nya året rent. De smetar också in vita färg i ansiktet som ska bringa lycka in i det nya året.

water-fight-989540_1280.jpg

Songkran firas över hela Thailand men vill du gå all in är det Chiang Mai som gäller. Vattenpistol, hink, vattenslang eller påsar - allt är i tillåtet i detta enorma vattenkrig. Det kastas vatten från fönster, bilflak, mopeder, broar, trottoarer och det finns inte en chans att du förblir torr. De flesta thailändare är lediga över Songkran och lämnar Bangkok och turistställena för att åka hem till familjen. Många butiker stänger ned över nyår så det kan vara bra att inte planera att shoppa loss just över dessa datum.

Jag har firat Songkran i Chiang Mai, Bangkok, Koh Samet och Laos. På Koh Samet märkte man va det minst på grund av att vi mest var på stranden men på de andra ställena var det fullt ös dagen lång. Vi blev genomblöta, deltog i festligheterna men det var inte lika roligt de gångerna du skulle försöka ta dig till jobbet i vit skjorta och några hade tjuvstartat firandet ett par dagar innan.

Har du chansen att uppleva denna fest - ta den! Det är ett minne för livet!