Härliga ställen i Riga och att vilja ha mer

Ett par dagar i februari ordnade Nordic TB (nordic travel bloggers) en konferens till Riga för 20 resebloggare. Konferensen innehöll workshop, bra diskussioner, härliga mat, fantastiska godsaker från Tastes of Latvia och ett besök i Riga.

fyr1.jpg
raw.jpg

Är du i Riga köp hem dessa tryfflar från Nellaulla - du blir inte besviken!

Att åka båt till Riga

Vi klev på båten till Riga på onsdag eftermiddag och den lämnade Värtahamnen klockan 17.00. Vi checkade in i våra hytter, åt middag på deras Grill House (så god veganburgare!) och före midnatt gungade vi till sömns ute på havet. Jag som är lite nojig med färjor tyckte överlag att det gick bra och när jag väl somnade sov jag som en stock.

veganburgare.jpg

På torsdag morgon åt vi deras så kallade "Specialfrukost" och klockan 11:00 ankom båten Riga. En timme innan båten kommer till Riga åker den in i en kanal och det var fasligt vackert att stå på det iskalla däcket där vinterkylan ångade upp ur havet och titta på naturen.

katarina.jpg

Du har sedan 6,5 timme att upptäcka staden innan färjan kastar loss mot Stockholm igen. Vi hade ett gäng guidade turer att välja på och jag deltog i the Blogger Tour som ni får läsa lite mer om längre ned i detta inlägg.

17:30 går båten tillbaka igen och på hemresan testade vi deras ryska restaurang som var en upplevelse med kaviar, Chicken kiev, pavlova och vodka såklart.

Jag somnade tidigt och vaknade till soluppgång i Stockholms skärgård. Vilken inramning och det kändes så fint att komma hem, som att Stockholm välkomnade med sin jättefamn! En Riga-kryssning tar allt som allt 40 timmar och båten var otroligt lugn och då pratar jag i partytermer. Vi åkte mitt i veckan och det var max 200 personer på båten (den tar över 2000), inte en fest så långt ögat nådde och inget störde mig och min sömn.

annika.jpg

Vad gör man i Riga?

Riga då? Jo 6,5 timme var såklart för lite men jag hann se en del och jag fick mersmak för denna gulliga stad som ligger så nära Stockholm men ändå inte så okänd.

Vi började vår tur med att titta på all Rigas härliga Art Nouveau arkitektur. Fina, fina byggnader i härliga färger och vår guide visar oss alla sina favoritbyggnader. Det var -11 och bet i kinderna men snön gör ju också allting lite vackrare.

ark1.jpg
ark3.jpg
ark4.jpg
rigaart.jpg
trappa.jpg
rigabild.jpg
art2.jpg

Efter rundvandring i staden var det dags att besöka Latvian National Museum of Art. Byggnaden är en utav Rigas maffigaste och den röda trappan där inne är välfotograferad.

artmusentre.jpg
artmus2.jpg
artmus.jpg

Den vänstra bilden har jag lånat av Katarina för att visa vilka som var med på den här stadsturen. Katarina själv håller i kameran och så var det Linn, jag såklart, våra två guider, Ida och Johanna.

Jag är ingen arty person men kan ändå uppskatta detta besök då byggnaden i sig var ett konstverk, guiden berättade roliga anekdoter och det där vita meditationsrummet var något alldeles extra.

En kort promenad därifrån ligger BOLD (the Best Of Local Design) Concept Store och om jag inte är en artperson så är detta helt i min smak. Butik med grymt snygga kläder av lokala designers, ett café med gott kaffe och de säljer också porslin, parfym, små böcker och annat skoj.

caferiga.jpg
concept_riga.jpg
concept2.jpg
kaffe.jpg

Och sista stoppet - äntligen lunch och inte vilken lunch som helst utan på Muusu, en utav Rigas bästa restauranger!

muusu_riga.jpg

Johanna på väg in till mathimlen

muusu.jpg
restaurant_riga.jpg
mozeralla.jpg

Vi åt en förrätt med halstrad lax, mozzarellabollar till huvudrätt och en gudomlig cheesecake till efterrätt. Dessutom serverade de sitt eget mousserande vin med rabarerbersmak - yummi!

Det som är så bra med Riga är att båten lägger till på gångavstånd till staden och att allt i staden kan du promenera till. Gamla stan var jättevacker och nere vid floden såg det också fint ut, tyvärr hann jag inte upptäcka det området. Så visst hinner man se mycket av Riga på 6 timmar men framförallt ger det mersmak till att vilja se mer, äta mer och vandra vilse i gränderna.

riga_city.jpg

Detta var mitt första men långt ifrån sista besök i denna stad! Vill ni ha mer tips till Riga så tycker jag ni ska läsa om Jurmala hos Annika, Katarina är en riktig Lettland-expert och här kan ni se världens finaste film från Lettland där Nordic TB gjorde en kampanj förra året.


Detnna resa gjordes i  samarbete med Nordic TB, Tallink Silja, Latvia Tourism och Riga Tourism men som vanligt är tankar, bilder och åsikter mina egna.