Att för första gången hyra bil utomlands

Detta inlägg är ett samarbete med AutoEurope men tankar, bilder och åsikter är helt mina egna.


I sommar ska familjen göra en helt ny typ av semester. Vi ska flyga till Nice och sedan hyra bil, köra längs med kusten, förbi Monte Carlo och in i Italien. Vi har varit inne på detta flera gånger men det har inte blivit av - men i sommar testar vi alltså om det är något för oss.

Vi ska åka längs med den röda linjen på kartan, från Nice till en liten italiensk by som heter Civezza där vi ska bo i en vecka. Den ligger ett par kilometer från havet och jag tänker att det är ett perfekt utgångsläge för att se mer av alla dessa underbara byar i Italien.

Vi har aldrig hyrt bil på resa förr så det ska bli spännande att ha den friheten. Vi kommer att hämta upp bilen på Nice flygplats komplett med bilbarnstolar och lämna tillbaka den på samma ställe åtta dagar senare. Eftersom det är första gången vi hyr bil utomlands har jag varit lite nojig när det kommer till försäkring, hur det är att köra utomlands och om det tillkommer extra kostnader. Vi tog det säkra för det osäkra och bokade ett automatväxlad bil och så har jag haft en lång mailkonversation fram och tillbaka med uthyrarna gällande försäkring. Jag har nu lärt mig att försäkring ingår till viss del men självrisk står du för själv och där är det viktigt att läsa vad som gäller.

Jag fick också tipset att ta foto på bilen när vi hämtar ut den så vi vet vilket skick den var vid uthyrning. I Frankrike och Italien ägs de flesta motorvägar av privata bolag som också står för underhåll. Där tillkommer alltså motorvägsavgift som beror på fordonstyp. Jag har läst mig till att det är runt 50 cent per mil och att vi betalar i betalstationer längs vägen.  Bagageförsäkring skippar vi helt då det ingår i hemförsäkringen. Bilbarnstolar betalar vi extra för och vi hyr dessa per dag.

Det kostar en del att hyra bil utomlands men då vi köpte billiga flygbiljetter tidigt går det liksom på ett ut. Och utan bil skulle vi inte kunna göra den här resan alls. Vill man ha ned priset på hyrbilen så är några tips att inte hämta ut bilen på en flygplats, inte lägga till onödig utrustning och välja dyrare pris men med full tank. Läs fler spartips till hyrbil utomlands här.

Och för er som bestämt er för att använda er egen bil på semestern i sommar så finns här  artikel av Auro Europe om hur man kan spara in pengar även där. De har nämligen undersökt vad det egentligen kostar att ha bil och sammanställt det i en graf, där bensin, parkering, försäkring och skatter finns med som några exempel.  Titta och jämför och se vad som passar bäst för dig!

När vi rest till Europa på sommaren förr så har vi oftast båtluffat i Grekland och förlitat oss på buss, båt och taxi. Men det här med att ha egen bil verkar ju fantastisk då man kan bestämma över sin egen tid på ett helt annat sätt och göra utflykter utefter dagsform hos barn och väder.

Planen är att först se lite av Nice och spendera en natt där och sedan åka in i Italien. Men jag är jättesugen att stanna till i Monaco såklart, om vi har råd. Monaco har ju ett rykte om sig att vara galet dyrt.

Men en promenad längs med lyxbåtarna tycker jag nog ändå vi måste ta. Jag är också sugen på att besöka Cap Ferrat som ligger precis mellan Nice och Monaco. En lyxig halvö som tydligen ska vara något av det bästa med hela franska rivieran. Innan vi åker in i Italien skulle jag också vilja stanna till i Menton som ska vara den perfekta blandningen av Frankrike och Italien. Citronträd, små kyrkor, sten- och sandstrand och tydligen inte alls så överfullt av turister som exempelvis Cannes.

Sedan åker vi in Italien och tar sikte på San Remo, Cervo och Alassio. I Alassio är jag sugen på att stanna och spana in de pastellfärgade husen, små gränderna och den långa sandstranden.

Huset vi ska bo i har inte strandläge utan det är några km till havet så utan bil hade det inte gått att genomföra denna semester på det viset vi vill ha det. Jag ser så fram emot den här resan. Att se den italienska landsbygden, att få frossa i olivolja och ost, att stanna längs med vägen för att doppa tårna i havet och se mina barn springa i de italienska gränderna. Om jag blundar ser jag mig själv sitta med ett glas iskallt rosé, jordgubbar och parmaskinka på terrassen medan solen sänker sig bakom bergen. Barnen sover inne i huset, syrsorna spelar och det doftar sommar och jasmin.

Ni som hyrt bil utomlands tidigare - är det något mer jag bör tänka på?