Från Edinburgh till Glasgow

De flesta som flyger till Skottland gör det till Edinburgh och stannar där för en weekend. Vilket är förståeligt då Edinburgh är så otroligt vackert. Men det är väldigt lätt att kombinera Edinburgh med en eller flera nätter i Glasgow. Och jag tycker verkligen Glasgow förtjänar ett besök - om Edinburgh är Gamla stan så är Glasgow Södermalm. Edinburgh är tinnar och torn, gamla stenhus, väldigt pittoreskt och historiskt men också mycket turister, souvenirbutiker och kiltar till överpris. Glasgow är mer smutsigt, har en otrolig musikscen, mikrobryggerier, trendiga barer, gatukonst, shopping och ja mer hipster helt enkelt. Staden påminner mycket om Manchester för några år sedan, en stad som är på uppgång och nya barer/restauranger poppar upp som svampar i en regnig skog.

scotrail.jpg

Tåg från Edinburghs tågstation till Glasgow går flera gånger i timmen och kostar runt £10, en biljett med öppen retur kostar £20. Vi var fyra som åkte vilket gjorde att vi då kunde köpa en gruppbiljett och returbiljett var billigare än enkel - fråga i biljettkiosken vad som blir mest fördelaktigt. Vi skulle inte åka tillbaka till Edinburgh med tåg men köpte ändå returbiljett som kostade £33 för alla oss fyra. (Det går direktbuss från Glasgow till Edinburgh flygplats därför åkte vi aldrig tillbaka till Edinburghs centrum.) Tågresan tar 55 minuter och du anländer mitt i Glasgow.

biljett.jpg
utsikttag.jpg

Jag älskar att åka tåg genom nya länder. Det är ett bra sätt att få se mer än stadskärnan men också för att få se landskapet. Skottland är ju så fint och ju högre upp du åker desto mer kuperat. Landet är dock ganska långt och tåg mellan Edinburgh och Aberdeen tar nästan 3 timmar och upp till Inverness 3,5-4 timmar. Men det är helt klart en dröm att åka tåg genom hela landet och jag hoppas på att göra det också!

mapscotland.jpg

Tågen mellan Edinburgh och Glasgow är som pendeltågen i Stockholm men med lite finare säten. Du behöver inte boka/köpa biljett innan utan det är bara att gå till stationen när du vill åka och köpa biljett till första bästa tåg och sätta dig var du vill.

FullSizeRender.jpg

Så nästa gång du besöker Edinburgh finns det ingen anledning till att inte se mer landet som till exempel Glasgow. Med direktbuss till och från Edinburghs flygplats kan du välja om du vill avsluta eller påbörja din resa där.