Annorlunda upplevelse i Stockholm - gå en foodtour

Förra helgen var jag och Sofia inbjudna till en matrundvandring på Södermalm med Food Tours Stockholm. De har olika vandringar runt om i Stockholm och den vi gick heter Culinary Södermlam. Vi besökte 7 restauranger på 4 timmar och de jobbar med många fantastiska restauranger så beroende på vilken veckodag du går hamnar du på olika restauranger.

Vår tur började vid Skanstull och första anhalt var Stockholms bästa kinakrog China. Under vandringen fick vi höra anekdoter om varje restaurang vilket ger mer liv åt varje ställe. Till exempel fick vi här veta att kineser som kommer till Stockholm ofta i affärer har fått ägaren att ha friterad bana på menyn fast det är så långt från denna kinamat man kan komma.

Vi fick sitta vid detta maffiga bord med traditionell snurrskiva, en så kallad Lacy Susan. Här fick vi prova en fantastisk gurka med vitlöksmousse och strimlat fläsk med bönsås och vårlök som äts i ett lite bröd  - tänk kinesisk taco. Herre så himla gott!

Färden gick vidare till den grekiska restaurangen Kamarina, som är en utav de äldsta i Stockholm. Moussaka, tsatsiki, olivolja, grekisk sallad, andra röror och retsinavin.

grekiskt.jpg

Vi promenerade längs med Katarina Bangata till Urban Deli, en favorit vid Nytorget. Restaurang, deli och butik i ett koncept.

Det här ovan är inte oliver utan något så fantastiskt som inlagda minipersikor som ännu inte mognat och fått en kärna. Och en ljuvlig skinka från grisar som endast äter ekollon.

råbiff.jpg

Och så en härlig smakbit av deras råbiff innan vi tog en rundtur i butiken.

urbandeli.jpg

Rakt över gatan från Urban Deli ligger Nytorget 6 som är en favorit hos mig. Bartendern blandade sanslöst goda passionsfruktsdrinkar, vi fick prova deras ale och så fick vi in munsbitar av svenska klassiker.

nytorget61.jpg
nytoget6drinks.jpg
nytorget6.jpg

Fläsksida med aioli och klassikern blodpudding med grillat rökt fläsk, äpplen och lingon. Det var första gången jag äter blodpudding på restaurang och jag måste säga att det gick knappt att säga att det var samma rätt som den man blev serverad i skolmatsalen.

Här någonstans började jag bli lite mätt men det finns ju alltid plats för lite ramen. Vi styrde stegen till en helt ny upptäckt för mig - nämligen Stockholms bästa izakaya. Blue Light Yokohama bjuder på grym japansk mat både sushi och ramen och alltid med saké såklart. Ramen serveras endast på söndagar då det är Ramen Sunday.

japanks.jpg

Saké och värmande ramen som vi satt vid låga bord och åt.

japan3.jpg

Och efter ramen återstod två stopp för efterrätt och det är ju tur att man har en helt annan efterrättsmage.

Vi fick gå in i köket hos Chokladfabriken och smaka på varm choklad och deras bestseller lakritstryffel med flingsalt.

Sista stoppet var Stikky Nikki, ett ställe jag är så imponerad av. Varje morgon gör de sin egen gelato där allt är KRAV-märkt. De jobbar bara med de bästa råvarorna och vanligtvis gör de glassen på morgonen och framåt eftermiddagen är allt slut. de har stängt oktober-mars men gör ett julspel med julglass i december. VI fick prova massor av glass som kaffe, hallon, saltlakrits, tre olika vanilj, citron, kokos och det är så fantastisk gott. Du kan verkligen känna att det är så här bra glass ska smaka.

Jag hade trott att jag och Sofia skulle vara de enda från Sverige på denna Foodtour men jag kunde inte haft mer fel. 6 av 8 var från södra Stockholm och de resterande två var USA. Det var en jättekul vandring och även om du som jag bor på Södermalm lär du dig massor och får en smakupplevelse utöver det vanliga. Detta är det perfekta julklappstipset! En rundtur på fyra timmar kostar cirka 800 kr och det finn som sagt flera olika turer att välja bland. De anordnar också privata turer för företag eller kompisgäng. Kolla in vilka turer de har och priser här.


Tack till Food Tours Stockholm för att jag fick delta i denna foodtour på Södermlam.