Vad du inte ska missa i Florens

Att göra i Florens.jpg

Det finns så väldigt mycket att se och göra i Florens. Älskar man museum och statyer är detta säkerligen ett paradis men jag som faktiskt inte alls är intresserad av det blev hänförd av staden ändå. Här är vad jag tycker man verkligen ska göra om man besöker Toscanas pärla; Florens.

 

Besök Duomo

florencedumo.jpg

Florens mäktigast byggnad är nog Duomo. Den börjades bygga på 1300-talet och var inte klar förrän 1500-talet. Kön ringlar lång tidigt till denna byggnad så kom i tid. Inträde är gratis och besöker du Duomo med en tourguide får du gå förbi kön. Du kan också klättrar 463 steg upp i Duomo och njuta av utsikten. Se till att du inte är höjdrädd bara då du balanserera i smala gånger och ser 40 meter rakt under dig i kupolen.

 

Piazzale Michelangelo i soluppgång

florensutsikt.jpg

Uppe på höjden av staden ligger Piazzale Michelangelo. Här har du den bästa utsikten över hela staden men bergen i bakgrunden. Många besöker detta ställe i solnedgång vilket säkerligen är fint, själv var jag här i soluppgång och det var magiskt.

piazzaflorence.jpg
trappen.jpg

Du kan ta buss (nummer 12 och 13) hit direkt från tågstationen men du kan också promenera, det tar cirka 30 minuter från Ponte Vecchio.

 

Häng i Giardino Bardini

garden2.jpg

En stor trädgård som ligger på en höjd och är indelad i tre sektioner. En stor, maffia entré med en väldigt trapp och vy över staden. En engelsk trädgård och en odlingsdel. Jag var här när det var 38 grader varmt och det mesta var grönt och härligt men jag kan tänka mig att det är en explosion på våren med hängande lavendel, olivträd, färgstarka blommor och underbart doft. Parken är dock inte gratis utan du måste betala entré.

gardenflorence.jpg

 

Gå en foodtour

Jag gick en food tour med Florence Food Tour som var jättebra. Under turen fick vi både en rundtur i staden och hittade massor av bra restauranger och caféer, läs mer här om denna food tour.

 

Besök All' Antico Vinaio

restko.jpg

Detta är ett smörgåsställe men också en vinbar. Det är nästan alltid kö men det går relativt snabbt. Beställ vilken smörgås du vill ha (jag rekommenderar den med tryffel och kronärtskocka) servera dig själv ett glas vin från flaskorna på hyllan och betala när du ätit och druckit klart. Väldigt prisvärt och den absolut godaste mackan i hela Florens.

 

Gå en morgonpromenad

streetflorence.jpg

Du är sällan ensam i Florens och det kan en heller inte förvänta sig. Däremot tycker jag att det var så fint att gå upp tillsammans med solen och strosa på Florens gator nästa helt själv. Att få vakna med staden och upptäcka den på egen hand iallafall i några minuter.

 

Besök takbarer

terrazza.jpg

Jag har två toppentips på takbarer i Florens. Den första är Hotel Plaza Lucchesi med en pool på taket, en bar och stolar kring hela terrassen med panoramautsikt över staden. Mitt andra tips är Sesto on Arno uppe på Westin Excelsior. Här kan du både sitta inne och ute om det är lite kallare väder.

Rooftop-Restaurant-Florence-Sesto-on-Arno-View.jpg

 

Gå över Ponte Vecchio

IMG_0173.JPG

Ponte vecchio är ett måste när du är i Florens. Men frågar du mig är bron Ponte Alla Carraiaännu vackrare speciellt i solnedgång. Ingen stad har en sådan ståtlig kuliss som Florens.

IMG_0198.JPG

 

Strosa i Mercato centrale

marketflor.jpg


En matmarknad på nedre plan som sedan erbjuder massor av bra restauranger på våning två och tre.

 

Shoppa vintage på Piazza Ciompi

Här finns varje dag en loppmarknad med mycket antika saker. Sista söndagen I varje månad expanderar marknaden och fyller ut hela torget och gatorna runt omkring med mycket vintage.

 

Har du några fler tips du vill lägga till? Här kan du läsa alla mina blogginlägg från Florens.