Sloveniens kust - Izola, Portoroz och Piran

Slovenien har 47 km kust längs med Adriatiska havet, så den är inte lång men grymt fin. Du ser både Italien och Kroatien från stranden och teoretiskt sett skulle du kunna simma över. Vi besökte tre små städer längs med kusten under vårt besök; Izola, Portoroz och Piran. Mellan dessa städer är det knappt något avstånd, hyr en bil och upptäck ditt favoritställe!

I Izola ligger båtarna tätt, du ser fiskebåtar komma in med dagens fångst och en fin liten strandpromenad kantas av palmer och badstegar.

Izola

Solnedgång över Izola.

10 minuters bilresa från Izola ligger Portoroz med stora lyxhotell, casino och en fin marina. Här kan du bada på mestadels stenstrand, hitta helt tomma badvikar och utöva massor av vattenaktiviteter. Det är väldigt fint här men jag gissar att det också är väldigt mycket folk här på sommaren, detta är mer en liten by och mycket mindre än Izola och Piran.

Vi testade SUP.

Ytterligare 15 minuters resa och du kommer till staden Piran som nog är min favorit. Så otroligt vackert och en känsla av Italien. Den här vyn skulle jag gärna vakna till varje morgon.

Vi åt frukost på Hotel Piran, ett hotell som ligger precis vid havet och som serverar Sloveniens bästa kaffe.

Och nyplockade nektariner.

Hotel Pirans takterrass.

Pirans gränder som är helt oemotståndliga.

Marinan i Piran där du kan ta en dagstur till Venedig till exempel.

Piran har både klippbad, bryggor, sten- och sandstrand.

Fruktmarknad

Ett magiskt fönster i Piran.

Att ta sig från Ljubljana till kusten tar dryga timmen med bil, Sloveniens kust har 300 (!) soliga dagar per år och är verkligen värt ett besök. Jag fick en känsla av Italien på 60-talet, det är stora hattar, långsamt tempo, du möter folk i badrockar redo för morgondopp och det luktar färsk frukt, salta bad och mimosa.


Denna resa till Slovenien ingår i kampanjen #GoSlovenia i samarbete med Slovenia Tourism och NordicTB. Som vanligt är tankar, bilder och åsikter mina egna.