Vietnamesisk mat och restaurangtips i Hoi An

Hur var då maten i Vietnam? Riktigt god säger jag. När Thailand luktar fisksås och vitlök, Kina enligt mig mest har slemmig mat så känns Vietnam fräscht. Det luktar färska kryddor, grillad kyckling och nybakat bröd samtidigt. Nationalrätten som äts överallt är Pho soup - buljong med nudlar, strimlor av fläsk, böngroddar, färsk basilika och koriander och så chilisås på det. Pho soup serveras i varenda gathörn och numera finns till och med en snabbmatskedja för pho soup komplett med ac i de större städerna.

Jag som älskar sallad blev glatt överraskad att de serverar sin mat med ett berg av färska grönsaker och örter. Självklart ringde också en varningsklocka om det där med magsjuka men jag släppte det ch njöt i fulla drag. Magsjuka slapp vi allihopa det enda bakslaget var att jag hittade en larv i min nudelsallad en dag men jag överlevde det med.

Jag hade fått för mig att de åt väldigt mycket glasnudlar i Vietnam men nej så var det inte. Hund som grillades överallt i Hanoi såg vi inte heller till i Vietnams mellersta del.

Förutom Pho soup så dominerar Banh mi, den grillade baguetten som fylls med kyckling/fläsk/ägg, grönsaker, paté, syrade grönsaker, koriander och chilisås.

Larue är deras öl som jag tyckte var god, här serverades den med en minihamburgare och ett lass nudlar med biff på stranden.

Vietnamesisk kaffe älskar jag som ni vet - här finns ett inlägg om det.

Beställer du in grillspett kommer de inte som i Thailand med jordnötssås utan med ett berg sallad och tunna rispapper så du kan göra dina egna rullar. En storfavorit!

Skaldjur finns det gott om när du reser längs med kusten. Vi var lite dåliga på att äta det kan jag tycka men nyfångad bläckfisk fick vi prova.

Färska vårrullar serveras både som frukost, lunch, förrätt och snacks. Oftast var de fyllda mer räkor, sallad, nudlar, koriander och morötter.

Hoi Ans nationalrätt är Cao lau och är lite tjockare gula nudlar som serveras med fläsk, sallad, färska örer, chili, och friterat fläsk. Min stående lunch i nästan fem veckor - smakexplosion!

Och den vietnamesiska pannkakan. Väldigt långt ifrån den svenska pannkakan men ack så god. Oftast vegetarisk och fylld med böngroddar, morot, chili, svamp och serveras med en god vinäger/chilisås.

Hoi An har en uppsjö av bra restauranger när det kommer till bra vietnamesisk mat - här kommer våra tre favoritrestauranger

  • Baby Mustard, i Tra Que village. En lugn restaurang som ligger helt för sig själv lite utanför stan. Gudomlig mat och fantastisk personal. Prova gärna auberginegrytan i lerkruka.

Adress: Hai Ba Trung, Hoi An

  • Son Hoian. En dold restaurang mellan stan och stranden och en pärla. Fin trädgård, grym mat och personal som älskar barn. Med en magnifik utsikt över floden och stans bästa fruktshaker och vårrullar.

Adress: 232 Cua Dai - Cam Chau, Hoi An

  • Morning Glory. Mitt i gamla stan ligger denna restaurang som kräver bordsbokning alternativ tidig middag. Vi var rädda att det skulle vara en turistfälla men nej trots hypad så var maten enastående. Köttgryta med kanel och rökt äggplanta rekommenderas.

Adress: 106 Nguyen Thai Hoc St, Hoi An