saftiga och riktigt goda lussekatter
/
Det här med att vi inte hann med lussekatterna under helgen gjorde att jag idag vid 16-tiden drog igång storbak med Aramis. Och detta är resultatet. Och nej det blev knappt några traditionella bullar utan sniglar, gubbar, raketer och ormar - alla otroligt goda. Det kan väl knappast finnas något godare än nybakta lussekatter och ett glas mjölk?!
Jag rekommenderar detta recept med kesella och sirap;
Lussekatter ca 30 st
50 g jäst för söta degar
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella (jag använda lätt)
2 påsar saffran
2 dl ljus sirap
16 dl vetemjöl
1 ägg
russin/pärlsocker
Smält smöret och ha sedan i mjölken. Värm till fingervarmt. Smula ned jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen - rör till allt jäst har löst sig. Vispa sedan ned kesella, saffran, sirap till en slät smet. Ha i mjöl undan för undan medan du rör - när allt mjöl är i så kör med elvisp och degkrokar till den är en glansig deg som inte fastnar i kanterna av bunken.
Täck över med en handduk och jäs i 30 min.
Baka sedan ut sina lussekatter/sniglar/gubbar ja vad du nu känner för, lägg på en plåt med bakplåtspapper, sätt i russin och låt jäsa i 30 minuter till.
Pensla med ägg, strö på pärlsocker och grädda i 7 minuter på 225 grader i mitten av ugnen.
Jag rekommenderar detta recept med kesella och sirap;
Lussekatter ca 30 st
50 g jäst för söta degar
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella (jag använda lätt)
2 påsar saffran
2 dl ljus sirap
16 dl vetemjöl
1 ägg
russin/pärlsocker
Smält smöret och ha sedan i mjölken. Värm till fingervarmt. Smula ned jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen - rör till allt jäst har löst sig. Vispa sedan ned kesella, saffran, sirap till en slät smet. Ha i mjöl undan för undan medan du rör - när allt mjöl är i så kör med elvisp och degkrokar till den är en glansig deg som inte fastnar i kanterna av bunken.
Täck över med en handduk och jäs i 30 min.
Baka sedan ut sina lussekatter/sniglar/gubbar ja vad du nu känner för, lägg på en plåt med bakplåtspapper, sätt i russin och låt jäsa i 30 minuter till.
Pensla med ägg, strö på pärlsocker och grädda i 7 minuter på 225 grader i mitten av ugnen.