Junibacken - ett ställe att besöka på rätt tid

Vi hade Junibacken-premiär i torsdags tillsammans med några vänner. Vi har inte varit där innan - dels för att jag har hört att det är galet mycket folk och dels för att Aramis inte varit intresserad av Astrid Lindgren förrän nu. 

Junibacken ligger på Djurgården, bredvid Nordiska museet och är ett kulturhus/museum i ny tappning - med massor av lek för barn. De visar många av Astrid Lindgrens sagor men också andra svenska barnboksförfattare.

Stället är inte jättestort men varenda detalj är genomtänkt; allt från Pippis hus till restaurangen. Men det bästa med detta ställe är Sagotåget. Det är mer som en skidift än ett tåg och du åker iväg i en liten kabin och hälsar på hos Madicken, Emil, Karlsson på taket, Nils Karlsson Pyssling, svävar över Vastan och besöker Bröderna Lejonhjärta och läskiga Katla - allt medan Astrid berättar om sina sagor. Jättefint gjort, som ni ser på översta bilden är varenda småsak perfekt och jag är imponerad! 

Detta är dock inget för små barn - råttan från Nils Karlsson Pyssling är enorm och när det blir oväder och Katla visar sina gula ögon blev till och med jag rädd. Aramis höll för ögonen då och då och var ganska spak när det var klart och han är ändå 4 i sommar. 

Vi kom dit när de öppnade klockan 10 och kön ringlade lång. Väl inne var det ganska lugnt och vi passade på att åka Sagotåget och leka i utställningen Monster och Mysterier; en liten stad uppbyggd kring böckerna om LasseMajas detektivbyrå. 

Vid 11.15 åt vi pannkakor i restaurangen och då började det bli trång. Ungefär samtidigt anlände busslaster med turister, mestadels vuxna personer från Ryssland och kaoset var ett faktum. När teatern om Gittan och Älgbrorsorna började 12.00 bänkade sig vuxna personer utan barn på första raden och barnen (som barnteater vänder sig till?!) såg knappt scenen. En timme senare trodde jag att jag skulle få psykbryt på allvar, kön till Sagotåget var några timmar lång och vi kastade oss mot utgången. 

Summa summarum: Helt otroligt ställe när det är halvtomt (kanske solig vardag?!) men nej inget för personer med klaustrofobi eller småbarn en helg. 


Förutom Astrid Lindgrens sagor kunde man hälsa på Alfons (bild nedan), Mamma Mu, Pettson och Findus, Gittan och Gråvargarna, Mumin och Mulle Meck.